Aktuális

Helyzetkép: havazás, eső és giga belvíz

Most már biztos, a természet büntet bennünket, az időjárás egyszerűen csapnivaló: esik, havazik, viharos erejű szél fúj, de az ár-és belvízzel is fel kell venni a harcot; és ha már lúd, legyen kövér, egy kis talajmenti fagy is jön. Lehet ennél rosszabb?

Rossz hírünk van, a csapadékos időjárás még egy ideig kitart, az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt hajnalban elsőfokú riasztást adott ki Vas és Zala megyére, Győr-Moson-Sopron nyugati részére, valamint Veszprém megye magasabban fekvő területeire, míg több északkeleti megyében figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki, itt 15-20 milliméter eső hullhat. 

Helyzetkép: havazás, eső és giga belvíz

A lesújtó előrejelzésnek azonban még messze nincs vége, a Dunántúl nyugati harmadán további havazás várható (6 cm), ami ráadásul az alacsonyan fekvő helyeken napközben el is fog olvadni. Az erős, akár 60-70 km/h lökésekkel kísért északi, északnyugati szél délelőtt helyenként havat hoz magával, s ha már lúd, legyen kövér: nyugaton este talaj menti fagyra is lehet számítani. 

Aggasztó a belvíz helyzet

Több mint 110 éve nem esett országosan ennyi csapadék az első negyedévben, mint az idén – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat, és még nincs vége. A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1491 kilométer hosszon (Túr, Lónyai főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura) elsőfokú, 542 kilométer hosszon (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Sebes-Körös, Ipoly) másodfokú, 351 kilométer hosszon (Zagyva, Hortobágy- Berettyó, Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös, Zala) harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Öt megye 11 településén árvízi, 15 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 155 ezer hektár.

A hatóságok figyelmeztetnek: A szélsőséges időjárás által érintett megyékben útnak indulók tájékozódjanak az előrejelzésekről és az utak állapotáról, és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top