Aktuális

Margaret Thatcher találta fel a csavaros fagyit

Mielőtt politikus lett, ételkémikus volt Margaret Thatcher, a britek első miniszterelnök asszonya. Saját maga főzött, nem szerette a hangját, és gyakran ütötte retiküljével az asztalt.

1. Teljesen hihetetlen, de állítólag volt ideje rá, hogy saját maga főzzön minden este a családjának. 11 évig volt miniszterelnök, és nem volt saját séfje, pedig járt volna a tisztséghez.

2. Vasladynek először orosz újságírók nevezték, akik Thatcher elszántsága és határozottsága miatt adták neki ezt a nevet. Ami végül rajta is ragadt (állítólag nem bánta).

3. Mielőtt politikai pályára lépett, ételkémikusként dolgozott. Az ő kutatócsoportja fejlesztett ki egy adalékanyagot, amivel könnyebben lehet a fagyit tálalni. Így aztán a csavaros vagy nyomós fagyit neki is köszönhetjük!

4. „Ha újra kezdhetném, akkor nem lennék politikus a családom miatt” – ezt 1995-ben mondta, és bizony nem titkolta, hogy miniszterelnökként a férjét és a fiát is sokszor hanyagolni kényszerült.

Még több fotóért kattints a képre!
Még több fotóért kattints a képre!

5. Pénteken 13-án született, és a középső neve Hilda volt. Szerintünk egyik sem hozott neki szerencsétlenséget.

6. Nem szerette a hangját, túl magasnak tartotta ahhoz, hogy „komoly döntésekről” beszéljen. A brit Nemzeti Színház beszédtanárához járt, hogy megtanuljon kicsit mélyebben beszélni, ami sikerült is.

7. Amikor 1979-ben Japánba látogatott, Tokió aggódott, hogyan fogadják a nő miniszterelnököt, így a 20 legjobb karatebajnoknőt ajánlották fel a védelmére. Thatcher mosolygott egyet az ötleten, és udvariasan visszautasította.

8. A fia, Mark, korántsem akkora diplomata, mint az anyja. 2005-ben négy év felfüggesztett börtönre és 100 millió forintnyi pénzbírságra ítélte egy dél-afrikai bíróság, mert állítólag pénzzel segített egy puccskísérletre készülő zsoldos alakulatot Egyenlítői-Guineában.

9. A lánya szintén 2005-ben került a brit címlapokra, de ő azzal, hogy megnyert egy túlélős-celebes valóságshow-t. Az ausztrál dzsungelben simogatta a kígyókat, a britek pedig imádták.

10. Az angol nyelvben is megjelenik Thatcher munkássága: a handbagging kifejezés azt jelenti, hogy valaki mindenáron ragaszkodik a nézeteihez. A Vaslady ugyanis sokszor ütötte az asztalt a táskájával, ha nagyon belemelegedett a vitába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top