Aktuális

A lakosság negyede szenvedett a hóhelyzettől

A Medián felmérése szerint legalább közvetve a magyar lakosság 24 százalékát érintette a márciusi hóvihar következtében kialakult rendkívüli helyzet. A kormánypárti szavazók az ellenzéket, az ellenzékiek a kormányzatot bírálták, a döntő többség viszont egyetértett abban, hogy a kormány későn lépett.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közleménye szerint a Belügyminisztérium kimutatásából kiderül, hogy a március 14–15-i hóviharban több mint 14 ezer ember rekedt az utakon. A Medián egy héttel később készült felmérése szerint a lakosság 10 százalékának a családjában van olyan, aki hosszú órákig az utakon vesztegelt, vagyis a vihar következményei csaknem egymillió embert közvetlenül érintettek. Ehhez hozzászámítva azokat, akiknek nem a családtagjai, hanem a barátai, ismerősei rekedtek a hóban, csaknem minden negyedik magyart, legalábbis közvetve, érintett a rendkívüli helyzet – írták.

A kutatócég közleményében arra is kitért, hogy a kormányzat, illetve a katasztrófavédelem tevékenysége azonnal a viták kereszttüzébe került. A Medián a felmérésének eredménye alapján azt írta: a polgárok összességében „kevéssé voltak megelégedve a kormányzat munkájával”. A válaszadók kétötöde elégedett, 13 százalék maradéktalanul elégedett volt a kormányzat intézkedéseivel. Az elégedetlenek aránya összesen 56 százalék volt, ezen belül a teljesen elégedetleneké 24 százalék. A kormánypárti szavazók általában elégedettek voltak, a párt nélküli szavazók és különösen az ellenzéki szavazók elégedetlennek vallották magukat.
„A kormánypárti szavazók az ellenzékre, az ellenzéki szavazók pedig a kormányra mutogattak” – fogalmazott a Medián.

A kormányzati reakció gyorsaságát és eredményességével kapcsolatban az emberek döntő többsége, csaknem nyolctizede úgy véli: a kormányzat késve lépett. Ugyanakkor a Medián kiemelte, kisebb részük egyben tompította is a kritika élét, ugyanis azt válaszolták, hogy a késlekedésnek „nem volt jelentősége, mert ha időben lépett volna a kormány, akkor sem tudták volna megakadályozni, hogy az utakon ragadjanak az emberek”. Minden ötödik válaszadó volt elégedett a lépések hatékonyságával, és ez a vélemény kizárólag a kormánypárti szavazók körében volt többségben.

Az ellenzékről a többség azt gondolja, hogy „okkal bírálják a kormányzatot, mert mulasztásával sok embert hozott veszélybe”, az emberek kétötöde viszont úgy vélte: „az ellenzék egy elkerülhetetlen természeti katasztrófából próbál hasznot húzni”.

A Medián felmérése kitért „az utakon rekedtek megnyugtatására szánt” SMS-ek ügyére is. Ezen üzenetek kiküldését a többség feleslegesnek ítélte, és csupán minden negyedik ember szerint volt szükség ezekre.

A Medián a felmérést március 22. és 26. között készítette, az ország mintegy 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top