Aktuális

Ökoanyu: Húst hússal?

Egy cikkben pár hónapja megdöbbentő adatra bukkantam. Ha egy héten egy húsmentes napot tartunk, akkor az ökológiai lábnyomunk annyival lesz kisebb, mintha hibrid autót vezetnénk.

Ökoanyu: Húst hússal?Ezen elsőre meglepődtem, aztán rájöttem némi gondolkodás után, hogy annyira nem is meghökkentő. Sokat foglalkoznak azzal, hogy a mindennapokban hogyan tudunk spórolni háztartásunkban az energiával, vízzel, villannyal. Azt már sokan tudják, hogy nem jó, ha fogmosás közben folyatjuk a vizet, vagy nagy fürdőzések helyett jobb a gyors tusolás. Abba viszont kevesen gondolunk bele, hogy egy-egy élelmiszer előállításához mennyi energiára, benzinre, vízre van szükség, tehát milyen mértékben terheli a környezetet. Márpedig lehet, hogy nem könnyű ezt elfogadni, de a húsfeldolgozás környezeti terhelése nagyon nagy, mi pedig manapság lényegesen több húst fogyasztunk, mint elődeink. Régebben a hús inkább ünnepi eledel volt, a lakomák fejedelmi fogása, és egyáltalán nem a mindennapi, többszöri étkezés része. Ha végiggondoljuk egy napunkat, a három étkezésből feltételezhetően kettőben gyakorta van valamilyen hús. Nincs mese tehát, húst hússal eszünk, valahol a jómód fokmérője is lett, hogy van-e hús az asztalon. Ha nincs, könnyen jön a megjegyzés. Van, aki jobban szereti, kívánja a húst, van aki kevésbé. Akárhogy is, szinte biztos, hogy mindenképpen többet eszünk belőle, mint amennyi környezetvédelmi szempontból optimális lenne. Nem az az elképzelésem, hogy mindenki legyen vegetáriánus, hiszen az ember alapvetően mindenevő, de a húsfogyasztás mérséklését érdemes lenne megpróbálni. Bizonyos ajánlások szerint heti 60-70 dekagramm hús lenne az ideális. Ha azt vesszük, hogy egy főétkezésnél egy felnőtt normál adagja nagyjából tizenöt dekagramm, ez azt jelenti, hogy hetente négy főétkezéshez lenne ajánlott húst ennünk, vagy háromszor, és akkor módjával maradhatnak a finom kolbászkák is. Jó tizenöt éve, amikor a vegetarianizmus még furcsa, idegen hóbortnak számított, sok esetben meg kellett elégedni a rántott sajt – rántott gomba – rántott camembert bűvös hármasával. Mára azért ez a helyzet jócskán megváltozott, rengeteg helyen kínálnak isteni hús nélküli fogásokat, és számtalan újság és gasztroblog is tele van húsmentes receptekkel. Egy szó mint száz, érdemes egy kicsit elgondolkodni a húsfogyasztás csökkentésén, az egészségünknek is csak jót tehet, ha több zöldséget, gyümölcsöt eszünk.

Legközelebb a listaírás rejtelmeiben fogok kicsit elmélyedni, addig is: okoanyu.cafeblog.hu

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top