Aktuális

Dohányzó fiatalok: szigorúbb lesz a szabályozás

Szigorítások várhatók a dohányzás visszaszorítása érdekében világszerte. New Yorkban el sem akarnak adni cigarettát 21 évnél fiatalabbaknak.

Dohányzó fiatalok: szigorúbb lesz a szabályozásTovább szigorodik Magyarországon a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló törvény: már a parlament előtt a módosító javaslat.
A törvény a népegészségügyi szempontokat alapul véve, a fiatalkorúak védelme érdekében várhatóan tovább szigorodik: egyértelmű céllá válik, hogy a dohánybolt célközönsége kizárólag a felnőtt lakosság lehet.

Mostanában világszerte szigorítanak, New York polgármestere például 21 évre emelné a dohányvásárlási korhatárt. Michael Bloomberg javaslata szerint egységesítenék a legális dohány- és alkoholvásárlás korhatárát. Ezzel kapcsolatban ismét felmerült az örök ellentmondás, hogy a New York-iaknak, miként más amerikai állampolgároknak, 18 éves koruktól jogukban áll háborúban harcolni, gépkocsit vezetni és szavazni, ugyanakkor hivatalosan nem rendelhetnek maguknak egy sört, mi több, a jövőben cigarettát sem vásárolhatnának.

A törvénytervezet egy 2010-es angliai tanulmányra hivatkozik, amely szerint 30 százalékkal csökkent a dohányosok aránya a 16-17 éves fiatalok között, miután 16-ról 18-ra emelték fel a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatárát.
New York városi tanácsa előtt van Bloombergnek egy másik javaslata is, amelynek értelmében a kereskedőknek olyan helyen kellene tartaniuk a dohányárut, ahol a vásárló nem látja.

A legjobb persze az lenne, ha a fiatalok eleve rá sem szoknának…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top