Aktuális

“Egy bobozás jó lenne!”

Bár még csak 17 éves Mihály, mégis dolgoznia kell. Sokfelé dobálta az élet gyerekkorában, míg végül nem fogadta be egy iskola sem. Most felnőttéletét kezdi építeni, de egy lakásotthonból nehéz... A vágyai gyerekvágyak maradtak: bobozni szeretne.

Nincs mit szépíteni: szörnyen rossz állapotban van a Pest megyei Gyermek- és Ifjúságvédelmi Alapítvány kemencei lakásotthona. Mállik a fal, régiek, erősen használtak a bútorok, minden megérett már a felújításra, cserére. Tizenhat éve fogad be gyerekeket ez a ház, olyanokat, akiket kiemeltek a családból, vagy kimaradtak az iskolából, és nem volt remény rá, hogy otthon rendezni tudják a helyzetüket. Ide kerültek a hegyvidékre, a falu végébe. 18 éves korukig lehetnek itt, ahol nevelők foglalkoznak velük, afféle „ügyeletes anyukák”, váltott műszakban. „Ó, mi mindennel találkoztunk már!” – mondják, utalva a kamaszodó gyerekekkel kapcsolatos zűrökre. Persze itt nemcsak a jelen problémáit, de a múlt sérüléseit is kezelniük kell. „A gyerekek lassanként osztják meg a rossz emlékeket, ki hamarabb, ki később” – mondják. Időnként előfordul, hogy „túlságosan” megszeretnek valakit, pedig aki ide jön, azt néhány év után el kell engedni. Persze „ne legyen azért fal se köztünk” – mondják.

Kolompár Mihály épp egy éve érkezett a kilenc gyerek közé. „Eleinte szokatlan volt, de aztán beilleszkedtem” – mondja. A tizenhét éves fiú kiskorától gyermekotthonokban és nevelőszülőknél él, eddig négy helyen fordult meg. „Nem volt igazán rossz, de nem is jó. Olyan semmilyen… – mondja apatikusan. – 2008-ban láttam utoljára a vér szerinti anyámat, apámat nem ismerem, de nem is hiányoznak” – mondja dacosan Misi, aki épp munkát keres, valahogy egy iskola sem viselte el őt igazán… Nagyon örült, amikor elmondtuk neki, hogy egy olvasónk elviszi őt egy jó kis bobozásra – ez a vágya ugyanis.

„Egy bobozás jó lenne!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top