Aktuális

Operettbe hív a Nők Lapja: Ghost – a musical

Emlékeznek arra, amikor Demi Moore és Patrick Swayze agyagoznak? És arra, ahogy Whoopi Goldberg Swayze nevében szerelmet vall Deminek? A Ghost című film 1990-ben készült, a mozi egyes jelenetei és mondatai azóta is a kollektív filmes tudat részét képezik, nem csoda, hogy az eredeti alkotás musicalváltozata is egyre több színpadon fut hatalmas sikerrel.

Mitől lett a Ghost több mint húsz éve annyira népszerű, hogy az emberek özönlöttek a mozikba?
A huszonegymillió dollár költségvetésű film több mint ötszázmillió dollár bevételt hozott az
alkotóknak, Oscar- és Grammy-díjakat, elismerést, hírnevet a szereplőknek. Ha röviden akarjuk
összefoglalni, a történet egy tragikus sorsú szerelmespárról, egy szélhámos médiumról és egy
banki csalásról szól, sci-fi elemekkel, szellemekkel, üldözéssel. Az, hogy a Ghost messze kiemelkedik a hasonló filmek sorából, egyértelműen azt mutatja: sokkal több van benne, mint egy átlagos lövöldözős-szerelmes történetben.

Operettbe hív a Nők Lapja: Ghost – a musical

Szerelem, izgalom, humor

A tehetséges keramikus, Molly Jensen, és párja, Sam Wheat, örömmel költöznek New Yorkba. Sam egy nap csalást fedez fel a bankban, ahol dolgozik, az esetről legjobb barátjának, Carl Brunernek is beszél, de nem sokkal ezután Samet egy fegyveres rabló (Willie Lopez) megöli, miközben Mollyval sétálnak hazafelé.
A szerelmes férfi azonban szellem formájában itt maradt a Földön. Felkeresi barátját, és kiderül,
hogy az egész rablást Carl tervelte ki, így Molly is veszélyben van. Sam közben rábukkan Oda Mae
Brownra, aki egy csaló médium, mégis ő az egyetlen, aki hallja őt. Hiába beszéli rá, hogy figyelmeztesse szerelmét a veszélyre, Molly nem akar hinni a médiumnak. A nyomozás során Sam felfedezi, hogy szellemként sem teljesen tehetetlen, a többi sorstársa segít neki, hogyan használja erejét. És a hajsza megindul. Ki lesz a gyorsabb? Elhiszi-e végre Molly, hogy kapcsolatba tud lépni halott szerelmével?
Sikerül-e megakadályozni a pénzmosást? És egy újabb gyilkosságot?… A történetben egymást váltják a megható, izgalmas és vicces történések, a néző egy percre sem unatkozik.

Ghost – sztárszereposztásban az Operettszínházban

Dolhai Attila és Kerényi Miklós Máté alakítják kettős szereposztásban Sam, a főszereplő karakterét. Dolhai így mesélt a szerepről: „Sok szenvedélyes musicalhős bőrébe bújtam már, de Sam mindenkin túltesz. Akaratereje, igazságérzete és szerelme hatalmas és talán közhelyes, de valóban földöntúli.
Azt gondolom, nagyon harcos karakter is, a darab zenéjét meg egyenesen imádom, nagyon sok mai popdallam szólal meg benne. Külön öröm számomra, hogy Vágó Bernadett alakítja Mollyt, legutóbb az Elisabethben játszottunk együtt.”
Kerényi Miklós Máté először játszik Saméhez hasonló szerepet: „Önmagam odaadása a legnehezebb ebben szerepben. Most nem egy vidám táncos-komikus karaktert alakítok, hanem egy szerelmes férfit, és nagyon sok olyan dolgot kell magamból megmutatnom a nézőknek, amit eddig nem tettem meg. Izgalmas, mindenképpen kihívás és nagy öröm is számomra.”
Mollyt Vágó Bernadettel felváltva az X-faktorból megismert Muri Enikő alakítja. „Nagy álmom vált valóra ezzel a szereppel és az Operettszínházzal. New Yorkban láttam ősszel az előadást, és akkor még csak álmodoztam arról, milyen csodálatos is lenne elénekelni Mollyt, aztán egyszer csak megcsörrent a telefon, és meghallgatásra hívtak. Megküzdöttem a szereppel, de minden pillanatát élvezem a próbafolyamatnak.”
Vágó Bernadett Elisabeth után egy igazi hús-vér, mai modern, erős nőt alakít Mollyként. „Mindig örülök az ilyen típusú szerepeknek, mert nagyon mai a hangzásvilág és a karakter is. Külön öröm Dolhai Attilával dolgozni újra, és boldog vagyok, hogy egy másik arcomat is megmutathatom majd a közönségnek.”
A szenzációs előadásban Oda Mae-t – Whoopi Goldberg szerepét – Szulák Andrea és Peller Anna játssza, de feltűnik a darabban Mészáros Árpád Zsolt és Szabó Dávid is, valamint Szabó P. Szilveszter, Józsa Imre, Brasch Bence és Földes Tamás.

A vászonról a színpadra

A musicalt 2011-ben Manchesterben mutatták be, a siker óriási volt, és nem kellett sokat várni, hogy Londonban és a Broadway-n is színre vigyék. A musical forgatókönyvét a Ghost-film forgatókönyvírója, az Oscar-díjjal jutalmazott Bruce Joel Rubin írta. A színpadi változat zenéjét a Grammy-díjas Dave Stewart és Glen Ballard jegyzi, a darabban elhangzik a filmből ismert sláger az Unchained Melody is a The Righteous Brotherstől.
A magyar premier a Budapesti Operettszínházban lesz, a hazai musicalvilág legnagyobb sztárjainak előadásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top