Eperhab babapiskótával
Hozzávalók 4 személyre:
• 16 db babapiskóta
• 3 evőkanál bodzaszörp
• 5 dkg eper + a díszítéshez
• 2 ek méz
• 4 db mentalevél
• 3 dl hideg habtejszín
A babapiskótákat félbevágjuk, bodzaszörppel megkenjük. A megtisztított, félbevágott epreket a mézzel összeforgatjuk, majd az aprított mentalevéllel összekeverjük. A levét leöntjük, és összekeverjük a felvert tejszínhabbal. A babapiskótákat egy kör alakú forma szélére szépen egymás mellé rakjuk, az epres tejszínhabot a forma közepére kanalazzuk, majd eltávolítjuk a formát. A tetejére szeletelt epret rakunk, mentával díszíthetjük.
Tipp: Más idénygyümölccsel is elkészíthető.
Karalábéfőzelék zöldfűszeres rizottófasírttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 5 ek vaj
• 1 ek olívaolaj
• 10 dkg rizottórizs (pl. arborio),
• fél dl száraz fehérbor
• 4 dl zöldségleves
• 4 fej új karalábé
• 2 szál újhagyma
• só, fehér bors
• 6 levél friss zsálya
• 1 ek méz
• 1 csokor friss petrezselyem
• 1 dl főzőtejszín
• 1 szál lestyán
• 5 levél bazsalikom
• 2 tojás
• 6 dkg zsemlemorzsa
• 5 dkg liszt
• 2 dl étolaj a feltét kisütéséhez
A rizottófasírthoz a vöröshagymát apróra vágjuk, 1 evőkanál vajon és az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott, merőkanalanként hozzáadjuk a meleg levest, és folyamatosan adagolunk hozzá 2 evőkanálnyi vajat. A kész rizottót félretesszük hűlni. A főzelékhez a megtisztított karalábét apró kockára vágjuk, az újhagymát vékony karikára. 2 evőkanál vajon együtt megpirítjuk őket, sóval, 3 levélnyi vágott zsályával, a mézzel ízesítjük, majd felengedjük fél liter zöldségalaplével vagy vízzel. Amikor a karalábé megpuhult, a felét turmixgéppel összepépesítjük, majd hozzákeverjük a másik feléhez, így sűrítjük a főzeléket. Az aprított petrezselyemmel, sóval, fehér borssal ízesítjük, a tejszínnel dúsítjuk, és levesszük a tűzről. A rizottóból kis pogácsákat formázunk, közben apróra vágott fűszernövényeket (zsálya, lestyán, bazsalikom) gyúrunk bele, majd hagyományos módon bepanírozzuk lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva. Forró zsiradékban kisütjük. A kész pogácsákat a karalábéfőzelékre tálaljuk.
Zsírpapírban sült csirkemell zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 fél bőrös csirkemell
• só
• 1 dl olívaolaj
• 1 db cukkini
• 2 szál új sárgarépa
• 20 dkg csiperke gomba
• 2 db új karalábé
• 8 levél bazsalikom
A bőrös csirkemelleket 1 órára 6 százalékos sóoldatba áztatjuk (1 liter vízben 6 dkg sót oldunk fel), majd lecsöpögtetjük, és egy serpenyőben kb. fél dl olívaolajon mind a két oldalát megpirítjuk (elősütjük). A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, alaposan összekeverjük a vágott bazsalikommal, fél dl olívaolajjal és sóval. Zsírpapírból szív alakot vágunk ki, az egyik oldalára ráhelyezzük a zöldségeket és a csirkemellet. A szív másik felét ráhajtjuk az ételre, a papír szélét behajtogatjuk és batyut képezünk belőle. 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Tálaláskor óvatosan kibontjuk a papírból.
Tavaszi húsleves marhahússal és zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg marhafartő
• fél tyúk (kb. 1 kg)
• 5 szál új sárgarépa
• 1 db új karalábé
• 1 db új zellergumó
• 2 szál fehérrépa
• 2 fej vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• 2 szál lestyán
• 3 db babérlevél
• só
• 12 db újburgonya
• 10 dkg cukorborsó
A marhafartőt és a feldarabolt fél tyúkot hideg vízben feltesszük főni, forrás után lehabozzuk. Hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, karalábét, zellert, fehérrépát, vöröshagymát és fokhagymát, majd a lestyánnal, a babérlevéllel és sóval ízesítjük. Lassan gyöngyöztetve megfőzzük a húsokat, közben folyamatosan szedjük ki belőle a megpuhult zöldségeket. Amikor minden megpuhult, kiszedjük a húst, és belefőzzük a megsikált, feldarabolt újburgonyát és a cukorborsót. A félretett zöldségeket és a húsokat földaraboljuk, tányérba tesszük, majd rámerjük a levest.
Gorgonzolás széles metélt zöldségekkel és sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg széles metélt
• só
• 2 szál újhagyma
• kevés olívaolaj
• 15 dkg kucsmagomba
• 10 dkg zöldborsó
• 10 dkg ceruzabab
• 12 dkg gorgonzola sajt
• 2 dl főzőtejszín
• 8 dkg füstölt sonka
• 8 levél bazsalikom
A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Az újhagymát apróra vágjuk, az olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a megmosott, megtisztított kucsmagombát, az előzőleg sós, cukros vízben leforrázott zöldborsót és ceruzababot, majd hozzáadjuk a gorgonzolát és a tejszínt. Jól összekeverjük, összeforraljuk, majd összeforgatjuk a tésztával. A felcsíkozott sonkával és a bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.
Langyos tavaszi zöldségsaláta feta sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 szál új sárgarépa
• 4 mini vagy 1 egész kaliforniai paprika
• 1 kisebb cukkini
• 1 db új karalábé
• 10 dkg kucsmagomba
• só, bors
• 3 ek olívaolaj
• koriander ízlés szerint
• 1 ek vaj
• 10 dkg salátakeverék
• 3 ek szőlőmagolaj
• 1 ek borecet
• fél csokor snidling
• 16 dkg feta sajt
• 12 db bazsalikomlevél
A zöldségeket megmossuk, amit kell, megtisztítunk, feldaraboljuk, majd az egészet tálba tesszük. Megsózzuk, két evőkanál olívaolajjal összeforgatjuk, vágott koriandert adunk hozzá, majd egy serpenyőben a felforrósított vajon és a maradék olívaolajon átforgatjuk. Tányérba tesszük, borsot őrölünk rá. Egy másik tálban a megmosott, megszárított salátakeverékre szőlőmagolajat és borecetet öntünk, megszórjuk az aprított snidlinggel és sóval. Összekeverjük, és a langyos zöldségek tetejére öntjük, majd feta sajtot morzsolunk rá. Friss bazsalikomlevéllel megszórjuk és tálaljuk.
Sertésragu spárgával és újburgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 szál új sárgarépa
• 1 szál póréhagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 ek vaj
• 1 tk paradicsompüré
• 1 dl száraz vörösbor
• 60 dkg mangalicalapocka
• 1 ek. mangalicazsír
• só, fehér bors
• 3 szál tárkony
• 12 db újburgonya
• 12 db zöld spárga
• 1 szál újhagyma a tálaláshoz
Négy szál megtisztított, apróra vágott sárgarépát, a felaprított póréhagymát és fokhagymát a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét. Az egészet átpirítjuk, felengedjük a vörösborral. A felkockázott mangalicahúst a zsíron megpirítjuk, a vörösboros léből merünk a serpenyőbe, majd az egészet összeöntjük. Sóval, fehér borssal, az aprított tárkonnyal ízesítjük, fedő alatt készre pároljuk (kb. 1,5-2 óra). Amikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a megsikált, feldarabolt újburgonyát, a maradék felkarikázott sárgarépát, majd amikor azok megpuhultak, beledobjuk a megtisztított, feldarabolt spárgát, és néhány perc alatt készre főzzük. Tálaláskor felkarikázott újhagymával díszítjük.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |