Eperlekváros bundás kalács
Hozzávalók 4 személyre:
• fejenként 4, vékonyra szelt, szikkadt kalács
• eperlekvár
• 2 tojás
• 1 dl tej
• vaj és olaj keveréke a sütéshez
• porcukor a tálaláshoz
A vékonyra szelt kalácsok felét kenjük meg eperlekvárral, borítsuk rájuk az üres kalácsokat. A tojásokat enyhén verjük fel, keverjük el a tejjel. Teflonserpenyőben olvasszunk meg 5 dkg vajat fél dl olajjal keverve. A kalácsokat mártsuk meg a tejes tojásban, és a forró zsiradékban süssük aranybarnára mindkét oldalukat! Porcukorral szórva tálaljuk.
Málnás-tejcsokoládés kuglóf
Hozzávalók:
• 20 dkg finomliszt
• 10 dkg kukoricaliszt
• 2 tk sütőpor
• 4 tojás
• 15 dkg cukor
• 1 citrom lereszelt héja
• 15 dkg vaj
• 2 dl natúr joghurt
• 25 dkg fagyasztott málna (fagyottan)
• 10 dkg tejcsokoládé
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra! Keverjük el a liszteket a sütőporral. Az egész tojásokat keverjük elektromos habverővel fehéredésig a cukorral (4-5 perc, amíg felhabosodik, kifehéredik, többszörösére nő). Fakanállal keverjük a tojáshoz a lisztet, a citromhéjat, az olvasztott vajat és a joghurtot. Keverjük el benne óvatosan a fagyott málnát! Vajazzuk és lisztezzük ki a kuglófformát, öntsük bele a tésztát! Tegyük a sütőbe, és kb. 1 óra alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük, ha nagyon sül a teteje, fedjük le alufóliával). Vízgőz fölött olvasszuk meg a tejcsokoládét, majd csorgassuk a kihűlt, kiborított kuglóf tetejére.
Eperzselés túrókrém
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg eper
• fél dl eperszörp
• 1 tasak Dr. Oetker Expressz Tortazselé
• 30 dkg túró
• 1 dl natúr joghurt
• 8 dkg kristálycukor
• 2 dl hideg habtejszín
Az eper felét kockázzuk fel, osszuk szét 4 pohár aljában. A szörpöt keverjük el 1,5 dl vízzel, melegítsük forrásig, majd keverjük el benne a Dr. Oetker Expressz Tortazselét, és öntsük az eperre. Hagyjuk kihűlni, megszilárdulni. A túrót turmixoljuk simára a natúr joghurttal és a cukorral. (Ha csak felnőtteknek készül a desszert, turmixoljunk el a túróban 8-10 levél bazsalikomot, nagyon pikáns lesz tőle a krém!) A tejszínt verjük fel kemény habnak, óvatosan keverjük el a túrókrémmel. Kanalazzuk a túrókrémet az eperzselére. Díszítsük bőségesen a maradék vágott eperrel!
Sonkás-sajtos palacsintatekercsek
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 darab sós palacsinta
• 20 dkg ementáli sajt
• 20 dkg főtt, füstölt csirkemellsonka
• zöldsaláta-levél
• koktélparadicsom
Hagyományos módon süssünk sós palacsintát! A kihűlt palacsintákra helyezzünk vékony sajtszeleteket, sonkaszeleteket és salátaleveleket. Tekerjük fel a palacsintát, tűzzük meg 5 helyen fogpiszkálóval, amivel a félbevágott koktélparadicsomokat is rögzítjük, majd a fogpiszkálók között szeleteljük fel.
Olasz paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg paradicsom
• 5 dl 100%-os paradicsomlé
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csokor bazsalikom
• 12 dkg mini mozzarella
• 4 szelet bagett
• só, frissen őrölt bors
• extra szűz olívaolaj
A paradicsomokat mártsuk forró vízbe, húzzuk le a héjukat. Daraboljuk fel a paradicsomot, tegyük fazékba, öntsük hozzá a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá fél deciliter olívaolajat, a felezett vöröshagymát, az aprított fokhagymát és a bazsalikomot. Takarékon forralva, félig lefedve főzzük a levest 30-35 percig. Szedjük ki a hagymát, a bazsalikomot, ha a gyerekek nem szeretik darabosan a paradicsomot, turmixoljuk át a levest. A bagettszeleteket pirítsuk meg kevés olívaolajon, enyhén bedörzsölhetjük fokhagymával. Helyezzük tányérba a pirítóst, rakjunk köré mozzarellagolyókat, erre merjük a forró levest.
Grillezett kukoricás, húsgolyós tészta
Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg darált sertéshús
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 tojás
• 15 dkg cukkini
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• 1 dl olívaolaj
• zsemlemorzsa
• 40 dkg fusilli tészta
• 1 kis konzerv csemegekukorica
• napraforgóolaj a hússütéshez
A darált húst keverjük el a lereszelt hagymával, a tojással, a tökreszelőn lereszelt cukkinivel (a cukkinit rejtsük el a fasírtban, nem minden gyerek szereti, így nem veszik észre), egy gerezd aprított fokhagymával, a petrezselyem felével, sóval, borssal, egy-két evőkanálnyi olívaolajjal és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható legyen a húsmassza. Pihentessük hűtőszekrényben húsz percet! A tésztát főzzük ki sós vízben, közben a lecsepegtetett kukoricát grillezzük pirosra olívaolajban, teflonserpenyőben (vigyázzunk, pattog, fedővel fedjük le). A sütés végén adjuk hozzá a másik gerezd aprított fokhagymát és a maradék petrezselymet. Keverjük el a leszűrt tésztát a kukoricával. A húsgombócokat süssük pirosra, bő, forró olajban, és forgassuk a tésztához.
Halfasírt házi majonézzel
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg halfilé, pl. tőkehal, pangasius, harcsa (ha fagyasztott hallal dolgozunk, 40 dkg-t vegyünk)
• 1 csokor petrezselyem
• 1 tojás
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 darab citrom
• zsemlemorzsa
• olaj a sütéshez
A majonézhez:
• 1 tojássárgája
• 1 dl étolaj
• só
• kevés frissen facsart citromlé
A halfilét kockázzuk fel egészen apróra. (Ha fagyasztott hallal dolgozunk, előbb olvasszuk ki teljesen, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd apróra kockázzuk fel.) A petrezselymet aprítsuk fel, keverjük a felkockázott halhoz, adjuk hozzá a tojást, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, csepegtessük meg citromlével, majd adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Pihentessük a masszát 15 percen át, majd formázzunk gombócokat, ezeket forgassuk meg finoman zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük ki! Készítsük el a majonézt: a tojássárgájához kezdetben cseppenként adagoljuk az olajat, miközben elektromos habverővel folyamatosan verjük. Ahogy veszi fel a tojás az olajat és elkezd sűrűsödni, fehéredni, vékony csíkban önthetjük hozzá a többi olajat, miközben folyamatosan verjük a habverővel. Enyhén sózzuk, kevés citromlével ízesítsük. (Adhatunk hozzá kevés aprított fokhagymát is.)
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |