Aktuális

A mobiltelefon mentheti meg a gyerekünket egy támadástól

A világon elsőként Magyarországon fejlesztettek olyan mobiltelefonos alkalmazást, ami azonnali segítséget nyújt, ha a gyereket bántják vagy veszélyben van: akár GPS-koordinátáit is továbbítja. Bombera Kriszta különvéleménye.

Attól, hogy valaki gyereket nemz vagy szül, még nem lesz jó szülő. Fel kell nőni a feladathoz, összes felnőttkori kihívásunk közül az egyik legnehezebbhez. Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyerekjogi igazgatója sok éve hívja fel a közvélemény figyelmét arra, hogy mennyire sok gyerek válik lelki, fizikai vagy szexuális bántalmazás áldozatává Magyarországon. Hogy a jogszabályok, a gyerekvédelmi rendszer, a családsegítő szolgálatok milyen kevéssé képesek eszközt adni azoknak a kezébe, akiknek szabadulniuk kell a bántalmazástól: nemcsak az áldozatnak, az agresszornak is. Azoknak a szülőknek vagy tanároknak, akik pontosan tudják, hogy rossz és megengedhetetlen, amit a gyerekükkel vagy a rájuk bízott diákokkal tesznek, de képtelenek erőszakmentesen kommunikálni. Például azért, mert velük is így bántak egykor, és csak az ütlegelő, megalázó, félelemben tartó nevelést ismerik. Vagy olyan stresszben élnek, más okokból, hogy alkalmatlanok a türelmes, szeretetteljes szülő-gyerek vagy tanár-diák kapcsolatra. Vagy akár a világnézetük engedi, sőt követeli meg a gyerek fölötti hideg, erőszakkal teli hatalomgyakorlást, nézeteik szerint a gyerek érdekében.

A mobiltelefon mentheti meg a gyerekünket egy támadástól

 

Az idei gyereknapra Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyar Bizottsága és a Microsoft fejlesztőcsapata olyan ajándékot készített, ami ezúttal elsősorban a gyerekeknek segítség, és azt üzeni: ha a felnőttek nem, akkor a gyerekek is képessé válhatnak különféle agresszív helyzetek megoldására, az önvédelem eszközeinek hatékony alkalmazására. A segítség egy ingyenes mobiltelefonos alkalmazás, amelynek vannak segélyhívó, tanácsadó és böngésző funkciói is.

A „pánikgomb” egy gombnyomással eléri a gyereksegély-szolgálatokat, de beállítható egy megbízható ismerős, úgynevezett „bizalmi személy” száma is, aki azonnal hívható, ha baj van. GPS-koordinátákkal abban is segít az alkalmazás, hogy könnyebb legyen megtalálni olyan gyerekeket, akik elvesznek, vagy akiket elrabolnak.

A mobiltelefon mentheti meg a gyerekünket egy támadástól

 

 

Az UNICEF adatai szerint Magyarországon minden tizedik gyerek veszélyben él az őt ért erőszak miatt. Minden második iskolás vett már részt verekedésben az iskolában, vagy volt elszenvedője iskolai erőszaknak. Minden hónapban átlagosan három gyerek belehal az őt ért bántalmazásba.  

Az applikáció választ ad a bántalmazással kapcsolatos olyan kérdésekre is, amelyeket sok gyerek nem tud feltenni senkinek – nemcsak azok, akiket bántanak, de gyakran azok sem, akik kívülálló szemtanúi társaik, barátaik szenvedésének. A program engedi, hogy a gyerek személyre szabjon egy őt érdeklő élethelyzetet, és az alapján válaszol konkrét kérdésekre: mit lehet tenni, ha például a nagypapa, a tanár, az osztálytárs, az idősebb testvér vagy ha idegen a bántalmazó? Mit érdemes mondani, ha az agresszió otthon, a négy fal között, tornatermi öltözőben, buszon vagy randevún történik? Hova forduljon az ember gyereke, ha tudja, hogy bántják, megalázzák, gúnyolják a barátját, édesanyját, idegen gyereket egy másik osztályban?  

Így segít
Egyelőre Windows-alapú telefonokra tölthető le az ingyenes alkalmazás, de őszre minden más készüléken is elérhető lesz.

A mobilapp böngészőként is működik. Elmagyaráz olyan fogalmakat, amelyekkel a gyerekeknek érdemes tisztában lenniük, de amelyek gyereknyelven elmesélt, konkrét példák nélkül csak kevesek által értett szakkifejezések. Mit jelent az érzelmi bántalmazás? Mi az a szexuális zaklatás? Vagy a verbális erőszak? Szabad-e megütni gyereket? Mi az, ami büntetésként sosem vonható meg egy gyerektől? Egy gyerek mely testrészei érinthetetlenek még egy szülő számára is?

A mobiltelefon mentheti meg a gyerekünket egy támadástólMagyarországon majdnem az összes kamasz facebookozik. Nagyon sokuknak van telefonja, egyre többnek okostelefonja is. Applikációkon keresztül ismerkednek sok mindennel a világból. Ha valahogy, talán így el lehet őket érni, és szó szerint a kezükbe adni a segítséget az őket különböző mértékben és szinten, de nap mint nap érő, agresszív élethelyzetek kezeléséhez.

Nem az a cél, hogy a gyerekek koravén felnőttek legyenek, ha már a felnőttek sokszor nem azok – figyelmeztet Gyurkó Szilvia. A bántalmazásról való tudás nem terhet rak a vállukra, nem akarja azt sugallni, hogy a gyerekeknek kell megoldaniuk azokat a helyzeteket, amelyekben kiszolgáltatottak. Csupán egy könnyen elérhető, konkrét eszközt ad olyan témákban, amelyekben a legtöbb gyerek eddig a sötétben tapogatózott.

 

Így látja Bombera Krisztina:

Miért nem egyenjogú minden magyar gyerek?

Marsról jött férfiak és Vénuszról jött nők: egy romboló mítosz vége

Nők elleni erőszak – mit változtathat meg egy tánc?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top