Aktuális

Segítenél? Így lehetsz önkéntes!

Nemcsak másoknak segítesz, hanem magadnak is. Így lehetsz önkéntes itthon!

Első lépésként el kell határozni, ki kell gondolni, vagy „úgy kell felébredni reggel”, hogy én bizony önkéntes leszek. Ha vannak olyan alapítványok a látókörödben, amelyeknek a tevékenységét ismered, és szívesen csatlakoznál hozzájuk, kérdezd meg őket!

Hol keressek befogadó szervezetet?

Ha viszont bizonytalan vagy, vagy éppen kíváncsi vagy, hol van szükség segítségre, nézd meg az onkentes.hu oldalát! Itt csak ki kell választanod, hogy melyik városban és milyen jellegű önkéntes munkát vállalnál, és a kereső már ki is dobja neked a lehetőségeket. Most éppen múzeumi animátorokat keres egy alapítvány, vagy médiavezetőt egy ifjúsági klub. Ezen az oldalon 1200 szervezet keres önkéntest hosszabb vagy rövidebb időre.

Segítenél? Így lehetsz önkéntes!

Ki lehet önkéntes?

Szinte bárki: a törvény szerint legalább tízévesnek kell lenni hozzá. De ez csak szigorúan a törvény hatálya alatt működő szervezetekre vonatkozik. Ugyanakkor ha mondjuk úgy dönt valaki, hogy szervez egy szemétszedést az utcában, és szól mindenkinek, hogy jöjjön mondjuk szombat reggel 9-re a sarokra, természetesen tíz év alatti gyerekek is jöhetnek.

Kell-e hozzá szakmai tudás?

A legtöbb esetben nem kell ehhez szakmai papír vagy különösebb tudás, ugyanakkor azért, ha valaki betegekkel vagy gyerekekkel foglalkozik, elvárják, hogy értsen a szakmához. Minél összetettebb a feladat, annál komolyabb a szűrő. Gondoljatok bele, nem mindenki alkalmas arra, hogy például egy gyermekkrízis-alapítványnál dolgozzon. Az alapítványok természetesen szűrhetik a jelentkezőket, de vannak olyan önkéntes feladatok, ahol elég a jelentkezés.

Milyen kötelességeim vannak önkéntesként?

Érdemes átgondolni, mennyi szabadidőd van, és abból mennyit tudsz önkéntes munkára fordítani. Persze az is fontos, hogy kitaláld, hol önkénteskednél szívesen: környezetvédelemmel, kultúrával vagy mondjuk gyerekekkel szeretnél-e foglalkozni. F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány igazgatója azt tanácsolja, hogy az önkéntes és a fogadó szervezet kössön egy egyszerű szerződést, amiben leírják, hogy milyen jogai és kötelességei vannak a feleknek, így később nem lehet félreértés.

Mennyi ideig lehetek önkéntes?

„Találkoztam már olyannal, aki harminc éve ugyanannál a szervezetnél önkéntes, de nem ez a jellemző” – mondja F. Tóth András. Jelentkezhetsz akár egy programra, de lehetsz önkéntes hónapokig vagy akár évekig is. Az Önkéntes Központ Alapítvány tapasztalata az, hogy a fiatalok inkább egy-egy projektben vesznek részt, és mennek tovább egy másik alapítványhoz. Kinek mennyi ideje van…

Miért jó önkéntesnek lenni?

Az Önkéntes Központ Alapítvány vezetője azt mondja, ez nemcsak arról szól, hogy jó segíteni. „Egy léleksegítő eszköz is saját magunk számára, és nagyon jó kompetencia- és készségfejlesztő, aminek az életben, munkánkban hasznát vehetjük” – mondja F. Tóth András.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top