Aktuális

Bárdy György – ilyennek szerettük a leginkább

Életének 93. évében, hétfőn elhunyt Bárdy György, Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész. Íme, néhány szerep azok közül, amelyekkel talán legélesebben él bennünk az emléke.

Bárdy György az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb magyar színésze. Első munkahelyén, a Művész Színházban először Grumio szerepét kapta a Makrancos hölgyben, Petrucchiót Jávor Pál játszotta. A színészbálvány annyira megkedvelte az ifjú Bárdyt, hogy (mivel nem volt lakása) befogadta pasaréti villájába.

Bárdy a Művész Színház után a Vígszínház, majd a Vidám Színpad és a Madách Színház tagja volt, 1958-ban a Nemzeti Színházhoz igazolt. Politikai okokból egy időre ellehetetlenítették, majd 1964-ben térhetett vissza a fővárosba, a Vígszínházhoz.

Markáns, férfias, ironikus alkata főként intrikus szerepekre predesztinálta, de komikusként is népszerű volt. Emlékezetes alakításokat nyújtott az alábbi darabokban:

Neil Simon: Furcsa pár
Neil Simon: Furcsa pár
Weöres Sándor: Kétfejű fenevad
Weöres Sándor: Kétfejű fenevad

 

Feydeau: Bolha a fülbe
Feydeau: Bolha a fülbe

 

De sokan szerették őt Rómeóként, Luciferként és Bicska Maxiként is. Számos filmben is játszott (Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, Ripacsok, Retúr). Az egyik legnagyobb sikere Jumurdzsák volt az Egri csillagokban:

Sokat szinkronizált, az ő hangján szólalt meg sokunk kedvence, Máris szomszéd a Mézga családban:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top