Aktuális

Árvíz – így segíthetsz önkéntesként

Kik és hogyan tudnak segíteni? Milyen Facebook-oldalakon kaphatunk hasznos tanácsot és segítséget az árvízvédelem kapcsán?

Civil összefogás a Facebookon

A március 15-én történt hóviharban megtapasztalhattuk, mekkora összefogásra képesek a civilek, hogy egymáson segítsenek, és hogy milyen jelentőségük van egy ilyen katasztrófa idején a közösségi oldalaknak.

A Facebookon már számos oldalon jelentkezhettek, ha segíteni szeretnétek. Az egyik ilyen, az Árvíz – állatvédelmi összefogás csoportja. Itt többnyire autóval rendelkező állatbarátok ajánlják fel segítségüket, hogy az árvíz sújtotta településekről kimentsék a kutyákat, háziállatokat.
Vasárnap éjszaka hozták létre az Árvíz 2013 nevű Facebook-csoportot. Hétfőtől már magyarországi hírek is megjelentek az oldalon, és az egyre közelgő árvízveszély kapcsán bárki jelentkezhet itt, aki segíteni szeretne vagy információval tud szolgálni. Láthatjátok, hol van szükség önkéntesekre, hol vetik be a katonaságot, és friss híreket kaphattok a magyar folyók vízállásáról.

Mit tegyünk árvízkor? Így segíthetsz magadon és másokon

Hogyan lehetünk önkéntesek?

Érdemes azonban arról is tájékozódni, hogy kik és miként segíthetnek. A legfontosabb szabály, hogy a védekezésre jelentkező személy legyen egészséges, ne legyenek rajta sérülések.
A víz ugyanis szennyezett, előfordul, hogy áradáskor szennyező anyagokat mos, így ha sérülései vannak, azt a regisztrációnál mindenképp jeleznie kell az önkéntesnek – írja a Vizek Őre internetes portál. Nagyon fontos az is, hogy előzetes információ és regisztráció nélkül senki ne próbáljon meg belépni a védekezési területre. A regisztrációt a katasztrófavédelem munkatársai végzik. Fontos ugyanis, hogy pontosan tudják, hány civil és hol dolgozik a gátakon. A segítség fontos, de ne lépjük át saját teljesítőképességünk határait. Ha elfáradunk, pihenjünk picit, ha azt látjuk, hogy a mellettünk dolgozó önkéntes rosszul van, azonnal kérjünk segítséget a katasztrófavédelem munkatársaitól!

Mit tegyünk, ha kitelepítésre kerül sor?

Jelenleg az ország három megyéjében van vészhelyzet, sokan nem tudják, mi a teendő, ha az árvíz miatt el kell hagyniuk a lakásukat, otthonukat. Schieber József a keddi Mokkában elmondta: minden kitelepített táskájában fontos, hogy legyen ivóvíz – nem cukros üdítő –, lehetőség szerint esőkabát, tartós élelmiszer (készétel, konzerv), zsebrádió, ami segíti a tájékozódást, de nem merül le, szemben a mobiltelefonnal. Kitelepítéskor az otthonunkban a gázt, villanyt le kell kapcsolni. Az állatokat ki kell engedni az ólakból, az otthonból, ugyanis állatot kitelepítéskor nem tudnak magukkal vinni!

Mit tegyünk árvízkor? Így segíthetsz magadon és másokon

 

Árvízi információk – Önkéntesek koordinálása – Telefonszámok

Fejér megye
06 20 234-39-39
Főváros
06 20 250-38-91
06 20 250-34-92
Győr-Moson-Sopron megye
06 96 529-539
Komárom-Esztergom megye
06 34 512-079
Pest megye
06 1 469-44-54
Tolna megye
06 74 510-490

Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top