Aktuális

Vészforgatókönyv árvíz esetére

Az árvíz miatt azoknak is érdemes óvatosnak lenniük, akiket közvetlenül nem érint vagy veszélyeztet a vízár, ám munkába menet, esetleg lakóhelyükhöz közel szembesülnek az utakat, aluljárókat, síneket elborító víztengerrel. Mit tegyél, ha ilyen szituációba kerülsz?

Vészforgatókönyv árvíz esetére1. Ne hajts be semmilyen járművel a vízzel elöntött területekre, se kerékpárral, se autóval! Ne próbálkozz olyan esetben sem, ha az előtted haladó sikeresen átjutott a kérdéses területen! Ha az autód olyan területen parkol, amit elöntött a víz, ne próbálj meg elhajtani, odébb állni vele, míg az ár vissza nem húzódik!

2. Ne menj közel semmilyen járművel és gyalog sem az áradó folyó melletti korlátokhoz, a sorompóval elzárt útszakaszokhoz: előfordulhat ugyanis, hogy a víz kimosta a talajt, így csúszás- és omlásveszéllyel kell számolni!

3. Ügyelj arra, hogy a víz ne kerüljön a szádba, szemedbe, testedre akkor sem, ha csak nézelődsz, vagy kényszerűségből közelíted meg az elöntött területeket, mert a víz ilyenkor már rengeteg szennyeződéssel telítődik!

4. Ne gázolj a folyóvízben! Ha elkerülhetetlen, használj botot vagy pálcát, amivel felmérheted magad előtt, hogy a talajt vagy burkolatot nem mosta-e ki, rongálta meg előtted a víz.

5. Messze kerüld el az elektromos vezetékeket, oszlopokat az árvíz közvetlen környezetében! Az elektromosság és a rövidzárlat a legnagyobb veszélyek közé sorolhatók ilyenkor.

6. Ha olyan helyen jársz, ahonnan már visszahúzódott az ár, nagyon ügyelj, hova lépsz: a visszamaradó sár, szemét és faágak csúszóssá, balesetveszélyessé tehetik az utakat!

7. Légy körültekintő az árvíz sújtotta területeken, hiszen több kóbor állattal találkozhatsz! Jelentsd az állat-egészségügyi hatóságoknak, ha elhullott állatot találsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top