Aktuális

163 gyerek jövőjéért fogott össze a Facebook

Egy nógrádi tanárnő kért segítséget a közösségi oldalon, hogy tovább foglalkozhassanak a hátrányból induló szegény gyerekekkel. Összesen 203 iskolást segítenek abban, hogy ne maradjanak le a tanulmányaikkal, és a szerencsétlen családi hátterük dacára kitörhessenek a mélyszegénységből.

163 gyerek támogatását dobták össze a felhasználók a Facebookon öt nap alatt, miután egy elkeseredett bátonyterenyei szociális munkás és népművelő itt kért segítséget. Berki Judit szakmai vezetésével Nógrád megye négy falujában működik iskola utáni tanoda, ahol azon dolgoznak, hogy az oda járó hátrányos helyzetű gyerekek jobban teljesítsenek az iskolában. A céljuk, hogy egyre többen fejezzék be az általános iskolát, és utána érettségit adó középiskolában tanuljanak tovább.

A bátonyterenyei tanodában Fotó: nmckkszsz.hu
A bátonyterenyei tanodában Fotó: nmckkszsz.hu

Ha az állam nem ad, adjuk össze mi

A tanodák működése idén év elején veszélybe került a pályázati pénzek hiánya miatt, írta a tanárnő, a munkatársak február óta önkéntes munkában foglalkoznak a gyerekekkel. „Ma kétségbeesett vagyok. Próbálom körbegondolni, hogyan is tovább a tanodáinkkal. Sokan támogatnak jó célokat, sok olyan ember van, aki tudja, hogy amit mi próbálunk tenni, azt a gyermekek jövőjéért tesszük” – tett ki egy felhívást múlt hét pénteken a Facebook-oldalára a tanodaprogram vezetője.

Mivel a négy tanodában összesen 203 gyerek tanul, ezért 203 jótevőt kezdtek toborozni, akik fejenként havi 2000 forinttal megtámogatnák egy-egy gyermek részvételét a programban. Ez egy gyerek esetében évi 24 000 forintot jelent, aki ezért az összegért cserébe megkapja az esélyt, hogy továbbtanulhasson, és kitörjön a mélyszegénységből.

Záporoztak a felajánlások

Az ügy hamar támogatókra talált, egész hétvégén záporoztak a felajánlások, így kedden már csak 40 gyerek támogatása hiányzott a 203-ból. Ebből a pénzből a négy tanodát már meg tudják tartani, és már nem állnak messze attól, hogy uzsonna is jusson a hátrányos helyzetű, nagyrészt roma származású gyerekek asztalára. Ezen felül szeretnék azt is elérni, hogy a gyerekekkel foglalkozó munkatársakat újra foglalkoztathassák.

Jelmezkészítés farsangkor
Jelmezkészítés farsangkor

„Nagyon köszönöm nektek! Óriási erőt ad ez – köszönte meg az addigi hozzájárulásokat vasárnap Berki Judit. – Milyen erősek vagyunk! Mennyi mindent meg tudunk mutatni egy jó ügy érdekében! Fiatalok, idősebbek, régi tanítványok, osztálytársak, barátok, ismerősök és ismeretlenek vagytok mellettünk. Mennyire le voltam törve, hogy ez aztán az igazi akadály, ezt már nem bírom, nem győzöm. Mégis adtatok hozzá erőt, és úgy érzem, hogy sikerül megtartani, fenntartani, még akkor is, ha tudom, hogy sok feladat áll előttem, előttünk.”

Miről szól a tanodaprogram?

A tanodaprogram 13 éve működik Bátonyterenyén, és két éve Mátraverebélyben, Lucfalván és Nagybátonyban is elindították az iskolákkal és a szülői házakkal összefogva. A gyerekek 75 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, ami azt jelenti, hogy a szülők iskolai végzettsége nem magasabb, mint nyolc általános, és sokan tartósan munkanélküliek.

A gyermekek számára a tanoda nemcsak a tanulás és a szabadidő eltöltésének a helye, hanem a melegedésé, az étkezésé is, és a boldogabb gyermekkor helyszíne, írják a programról a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének oldalán. Előadnak emellett például színdarabokat is, így a gyakorlás alatt gyarapodik a gyerekek szókincse, kommunikációja, és egyre jobban megtanulnak együttműködni a csoporttársaikkal.

Ha még többre vagy kíváncsi, olvasd el Berki Judit idén májusban írt nyílt levelét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top