Aktuális

Mikor és miért éri meg állampapírt vásárolni?

Állampapír vagy bankbetét mellett döntsek? Mikor éri meg az állampapírt választani, és mire számíthatok? Segítünk eligazodni.

Mikor és miért éri meg állampapírt vásárolni?Nem elég a pénzünket megtakarítani, okosan is kell befektetni. Egy-egy kockázatos üzlettel szemben biztos és stabil befektetést nyújt az állampapír. A szakemberek azoknak is ajánlják, akik akár még a lejárat előtti szeretnének a pénzükhöz jutni, vagy legalább három évig nélkülözni tudják a befektetésre szánt összeget.

A bankbetét és az állampapír-alapú befektetéseknél nemcsak a kamatszázalékot kell és érdemes figyelembe venni. Az állampapírok esetében ugyanis nem merül fel semmilyen pluszköltség, de a bankbetéteknél érdemes számolnunk a betéthez szükséges bankszámla költségeivel is.

A legfontosabb érv az állampapír vásárlása mellett továbbá az is, hogy a visszafizetésre az állam vállal garanciát, mind a tőkére, mind pedig a lejárat után esedékes kamatra. Amennyiben állampapírba fektetjük a megtakarításunkat, úgy magas, előre kiszámítható kamattal számolhatunk, azonban ehhez az értékpapírokat a futamidő végéig célszerű megtartani. Ez nem azt jelenti, hogy az állampapír tulajdonosa nem adhatja el lejárat előtt a kötvényét, kincstárjegyét, ám ebben az esetben kamat-, vagy árfolyamveszteség érheti.

További cikkek a témában:
Nagy pénzügyi fogalomtár
Fiataloknak államkötvényt ajándékba
Térpék! Itt találod az Államkincstár-fiókokat

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top