Aktuális

Mától olcsóbban telefonálunk haza

Július 1-től tovább csökkentek az Európai Unión belüli telefonálás és mobilnetezés roamingdíjai, és ezt a magyar szolgáltatóknak is alkalmazniuk kell. Így olcsóbban telefonálhatunk haza a horvát tengerpartról, de a netezéssel most sem árt vigyázni.

Egy új rendeletnek köszönhetően mától olcsóbban telefonálhatunk haza az uniós országokból, köztük Horvátországból is, mivel a magyarok kedvenc nyaralóhelye mától tagja az EU-nak. A külföldről indított hívások 15 százalékkal lettek olcsóbbak, a fogadott hívások 10 százalékkal, az SMS-küldés 8,2 százalékkal. A mobilnetezés harmadannyiba kerül, mint korábban.

100 forint alá megy a percdíj

A mobilról indított hívások percenként 106,80 forint helyett 91,40 forintba, a fogadott hívások 29,40 forint helyett 26,60 forintba kerülnek, a küldött SMS-ek darabára pedig 33,20 forintról 30,40 forintra csökkent.

Mától olcsóbban telefonálunk haza

Egy megabájtnyi adatforgalomért az eddigi 259 forint helyett 171,50 forintot kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 10 percig keresnénk a kempingünket a Google Mapsen, az nagyjából hat megabájt adatforgalmat generál, amiért később 1000 forintot gombolnának le rólunk. Így továbbra is érdemes lesz kikapcsolni a mobilnetet az okostelefonokon, ahogy átlépjük a határt, ha nem fizettünk elő a szolgáltatónknál külön kedvezményes nyaralós csomagra.

Még olcsóbb is lehet

A három magyar szolgáltató, a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone ennél drágábban nem kínálhatja a szolgáltatásait, alacsonyabb árakat viszont alkalmazhatnak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzi majd a hazai mobilszolgáltatókat, hogy a gyakorlatban is érvényesítik-e az unióban egységesen csökkentett roamingdíjakat.

A három legnagyobb magyarországi mobilszolgáltató a roamingoláshoz különböző csomagokat is ajánl, ezekben általában jelentős adatkedvezmények szerepelnek, gondolva az okostelefonjukat aktívan internetezésre is használókra.

 

Akciós nyaralós díjcsomagok

A Magyar Telekom Travel & Surf elnevezésű roaming-adatdíjcsomagjaiban nyújt nyári akciós kedvezményt július 1-jétől augusztus 31-ig. Az M csomag a promóció ideje alatt 50 megabájt helyett 150 megabájt adatforgalmat nyújt 1490 forintért, 24 órás érvényességgel. Az L csomag heti 6990 forintért 250 megabájt adatforgalmat tartalmaz a havidíjas előfizetést használó ügyfelek számára. Az akciós csomagokat a szolgáltató vállalati ügyfelei is igénybe vehetik.  

A Vodafone Európa Napijegyével a külföldön tartózkodó ügyfelek fix 990 forintos napidíjért cserébe megtarthatják hazai perc- és SMS-díjaikat, és ingyen fogadhatnak hívásokat, továbbá a társaság megduplázta a napijegy eddigi adatforgalmát, amely így 100 megabájtot tartalmaz. A szolgáltatást az előfizetéses és a feltöltőkártyás ügyfelek is használhatják. Az adatkeret a társaság tájékoztatója szerint akár napi 50-100 weboldal böngészését, 200-300 e-mailt küldését vagy fogadását, és 10-15 kép Facebookra feltöltését teszi lehetővé. Hozzáteszik, hogy az új, maximált roamingdíjak alapján 990 forint mindössze 37 percnyi hívásfogadásra, vagy kicsivel kevesebb, mint 6 megabájt internetezésre elegendő.

A Telenor három vagy tíz napra szóló TravelSure Net adatcsomagokat kínál. A kisebbik csomag 3 napon át biztosít 15 megabájt internetezési lehetőséget 990 forintért, a 10 napos csomaggal pedig 200 megabájt adatforgalom használható fel 6990 forintért. Csomag nélkül az 1-es zónában a napi GPRS-adatforgalom maximuma bruttó 1475 forint a TravelSure Net díjszabása szerint. Az adott napon 3 megabájt adatforgalomig az ügyfeleknek kilobájtonként 0,48 forintot kell fizetniük, ugyanakkor 3 és 10 megabájt között már díjmentes a külföldi internethasználat. A napi 10 megabájt adatforgalom elérését követően a Telenor a költségkontroll érdekében korlátozza az internetelérést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top