Aktuális

Claudia Cardinale szerelmei

Ki hinné, hogy Fellini kedvence, a hatvanas évek legragyogóbb filmcsillaga idén 75 éves?! Bár fölötte sem múlt el nyomtalanul az idő, még mindig vonzóan nőies és aktív. Játszik színpadon, forgat filmekben, számos jótékonysági akcióban vesz részt, de akár fénykorában, most sem enged betekinteni senkit a magánéletébe. Pedig talán lenne miről mesélni…
Claudia Cardinale szerelmei

Az viszont nem titok, hogy Tuniszban született, Claude Josephine Rose Cardin néven, apja szicíliai, anyja francia, és úgy lett az olaszok körülrajongott filmsztárja, hogy a nyelvüket se beszélte 18 éves koráig. Anyanyelve a francia és a tunéziai arab, apjától ugyan megtanulta a szicíliai nyelvjárást, de az olaszt máig akcentussal beszéli. Sokak szerint még jól is jött ez a pikáns kiejtés ahhoz, hogy szexszimbólummá válhasson. Miután az amerikaiaknak ott volt Marilyn Monroe, a franciáknak Brigitte Bardot, az olaszok sem akartak lemaradni mögöttük.
Erre a szerepkörre a buja szépségű, romlatlanul bájos, ám minden porcikájában erotikus – hamarosan már pusztán CC-nek becézett – Claudia tűnt a legalkalmasabbnak. Bardot meg is jegyezte: „Már tudom, ki fogja átvenni a helyemet. BB után CC jön, nem?” Érdekes módon soha nem dúlt közöttük ádáz konkurenciaharc, mai napig tartják a barátságot, amiben az is közrejátszhat, hogy mindketten lelkes állatvédők.

A legszebb tuniszi olasz lány

Claudia Cardinale szerelmei

Szülei tanárnak szánták, amiből aztán nem lett semmi. Túl szép volt ahhoz, hogy eltemesse magát valamilyen vidéki iskolában, maga is úgy gondolta, színpadon lenne a helye. Már ismert modell, amikor tizennyolc évesen megnyert egy szépségversenyt, amiért jutalmul Velencébe utazhatott, ahol pillanatok alatt megakadt rajta az olasz filmesek szeme. Hamarosan az olasz Hollywoodban, a római Cinecittában találta magát mint a „legszebb tuniszi olasz lány”. De hát senki sem születik tökéletesnek, rajta is találhattak volna fogást, ha nagyon akarnak. Cardinale úgy kellett a filmnek, mint a falat kenyér, de mivel nem beszélte jól az olasz nyelvet, áthidaló megoldásként szinkronizálták a hangját. Ám még mindig volt egy kis „szépséghibája”. Tizenhét évesen megerőszakolta egy francia férfi, és ennek az esetnek következménye is lett: fia, Patrick. Csakhogy a filmgyári szerződését kemény feltételekhez kötötték: nem vágathatja le a derékig érő haját, nem hízhat, nem mehet férjhez, nem szülhet gyereket. Fiát ezért öccseként tüntette fel az életrajzában. Így az utolsó akadály is elhárult az útjából, élhette világát, élvezhette a sikert, pénzt, csillogást, és jöhettek a szerelmek is.

Forrónadrágban a Vatikánban

Claudia Cardinale szerelmeiElső nagy szerelme Franco Cristaldi producer volt, aki szinte a teljes vagyonát ráköltötte felfedezettje első filmjeire. Menedzselte, örökbe fogadta a fiát. A korabeli pletykalapok tudni vélik, hogy a gyereknek ő az apja, ezt ugyan Claudia soha nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Máig bizonytalanságban tartja az érdeklődőket, hogy vajon hozzáment-e Cristaldihoz,vagy sem. Mindig is szerette a titokzatosságot, újságírót a közelébe se engedett hálószobájának. Ahhoz sem járult hozzá, hogy meztelenül vagy félmeztelenül fotózzák, filmezzék. Neki tényleg nem kellett levetkőzni ahhoz, hogy felforralja a férfiközönség vérét. Valahol egyszer azt nyilatkozta, számára mindennél fontosabb volt, hogy titokzatosnak tartsák, sem a belső énjét, sem a testét nem fedte fel soha a vásznon. Ami nem akadályozta meg abban, hogy a Vatikánban, forrónadrágban járuljon a pápa színe elé. Lett is ebből nagy botrány! „Tinédzserként vad voltam – közölte egy olasz lapnak adott interjúban nemrég –, talán egy kicsit őrült is. Igazi fiús lány voltam, mindig kerestem a kihívásokat. Emlékszem, amikor fiatalkoromban sikerült felpattannom egy vonatra azután, hogy az már elindult. Rohantam, aztán felugrottam, és az egészet csak azért csináltam, hogy megmutassam: megy ez nekem. Ez a hozzáállás segített át később a forgatásokon, amikor egyszer csak ott álltam egyedüli nőként a férfiszínészek között. Nem tartottam tőlük, inkább azt éreztem, meg kell küzdenem velük. Egész életemet átitatta ez a filozófia: ha igazán akarod, meg tudod csinálni!”

Párduc – filmen és élőben

Amit igazán akart – hogy ne skatulyázzák be az ügyeletes szépasszony szerepkörbe –, elérte. Ehhez azonban olyan rendezők kellettek, mint Fellini, a mozi mágusa, és Visconti, a filmkészítés nagymestere. Fellini volt az első, aki a saját hangján szólaltatta meg emblematikus filmjében, a Nyolc és félben. Nagyon jól kijöttek egymással, a mester úgy bánt vele, mint apa a lányával. Visconti neorealista kultuszfilmjében, a Rocco és fivéreiben csak kisebb szerepet kapott, de az éles szemű rendező figyelmét nem kerülte el a fiatal színésznő ígéretes tehetsége. Legközelebb már főszerepre hívta A párduc című filmjéhez. Ebben Alain Delonnal ők alkották a hatvanas évek legszebb álompárját. Nagyon is elképzelhető, hogy egymásba szerettek a szicíliai forgatás varázslatos hangulatában. Claudia mindenhez vonzódott, ami francia, és mi lehetett volna vonzóbb a francia film férfibálványánál. Aki viszont a kamerák előtt az olaszok szépségideálját tartotta karjaiban. Sosem derült ki, mi volt közöttük és a többi válogatottan jóképű partner között, mint például Marcello Mastroianni, Belmondo, Franco Nero. Egyik sem arról volt híres, hogy rá sem bír nézni világszép partnernőire. Három éve, amikor a cannes-i filmfesztiválon bemutatták A párduc felújított változatát, Delonnal együtt vonultak végig a Croisette-en, ugyanott, ahol fél évszázada. Akkor történt, hogy egyik rajongója egy kis párduckölyökkel ajándékozta meg. Nagy szám volt, az összes fotós odarohant, hogy megörökítse a két bájos bestiát.

Claudia Cardinale szerelmei

„Két Claudia vár otthon…”

Kilencévi házasság – együttélés? – után elvált Cristalditól és hozzáment Pasquale Squitieri rendezőhöz, aki adoptálta a fiát, majd 1979-ben megszületett közös lányuk. A rendezővel én is találkoztam, valamikor a kilencvenes évek végén, Budapesten. Hát nem az a típus, akibe ész nélkül beleszeretnek a nők, de nagy tudású, szellemes és szenvedélyes társalgó, és ragaszkodó személyiség. Ezt abból gondolom, hogy amikor érdeklődtem a lányáról, felragyogott a szeme: „Gyönyörű! – válaszolta apai büszkeségtől eltelve. – Mint az anyja fiatalkorában.”

Claudia Cardinale szerelmei

„Nagyon elfoglalt vagyok, sokfelé dolgozom Európában, alig várom, hogy hazaérjek. Otthon vár az én két csodálatos Claudiám!” Úgy tűnik, Claudia megtalálta azt a férfit, aki mellett nyugalomban, boldogságban élhet, társa a filmezésben és abban is, hogy színpadon bizonyítsa tehetségét. David Niven mondta róla: „Az olaszok legnagyszerűbb találmánya a spagetti óta.” Évtizedeken át lába előtt hevert Európa, ma is őt tartják a filmtörténet egyik legjobb nőjének. Rajonganak ért Fellini hívei éppúgy, mint a westernfilm szerelmesei. Huszonévesen utolérte népszerűségben a két nagy olasz filmikont, akik nehezen is viselték el, hogy egy kis csitri tapossa a sarkukat. Mára azonban már „összeöregedtek”: az isteni Gina Lollobrigida teljesen visszavonult, Sophia Loren hősiesen küzd az idővel, Claudia vállalta a korát, állítólag soha nem plasztikáztatott. Mindenesetre jól tartja magát. Főszerepet játszik a tavaly bemutatott A művész és a modellje című spanyol filmben, az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagykövete. Öt éve a Becsületrend lovagja lett, amit kissé beárnyékolt egy pletyka, miszerint viszonya volt Jacques Chirac korábbi francia államfővel.
Mit lehet erre mondani? Örülhet az a nő, akiről 75 éves korában még ilyen pletykákat terjesztenek. Boldog születésnapot szépséges, rejtélyes Claudia!

 Claudia Cardinale szerelmei Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top