Aktuális

Nagy pénzügyi fogalomtár – 3. rész

Tudatosan megspórolt pénzünkből vásárolhatunk államkötvényt, leköthetjük a bankban... De ahhoz, hogy felelősségteljesen döntsünk a megtakarításunkról és ezzel együtt a jövőnkről, fontos, hogy tisztában legyünk alapfogalmakkal. Nagy pénzügyi fogalomtár sorozatunk utolsó része következik!

Futamidő? Állampapír? Tőke és kamat? Homályosak ezek a fogalmak? Segítünk, csak el kell olvasnod sorozatunk első részét!

Adó és adókulcs, árfolyamrendszer, értékpapír… Sorozatunk második részét itt találod!

Nagy pénzügyi fogalomtár – 3. részElsődleges forgalmazó

A forintban kibocsátott állampapírok nyilvános forgalomba hozatalára és forgalmazására az ÁKK Zrt.-vel szerződést kötött befektetési vállalkozások, illetve hitelintézetek. Az elsődleges forgalmazók legfontosabb feladata a Magyar Állam által kibocsátásra kerülő értékpapírok befektetőkhöz való eljuttatása, illetve a másodpiac likviditásának és átláthatóságának biztosítása. Mindezeknek megfelelően az elsődleges forgalmazók legfontosabb kötelezettségei és jogai: kizárólagos közvetlen ajánlattétel a magyar állampapírok aukcióin; kötelező árjegyzés a másodpiacon; befektetői megbízások teljesítése.

Sávos kamatozás

A sávos kamatozás esetében a kamat mértéke összeghatáronként vagy az eltelt idő függvényében változik, és a megadott kamat csak az egyes összeghatárokra vagy idősávokra, nem pedig a teljes összegre, illetve nem a teljes futamidőre vonatkozik.

Hozam, illetve lejáratig számított hozam

Az a hozam, amely akkor realizálható, ha a befektető a vásárlás napjától a lejáratig megtartja befektetését, és a közben kapott kamatokat is befekteti ugyanezen a hozamon. Segítségével kiszámítható, hogy a befektetett összegből mennyi lesz a lejárat napján.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top