Aktuális

A kisgyermekes anyukák kevesebbet dolgoznak?

Feszültség a munkavállalók között: a gyermektelen nők szerint a kisgyermekes anyukák kevesebbet dolgoznak – állítja egy friss kutatás a dolgozó nőkkel készült interjúkra hivatkozva.

Egy, a Red magazin által publikált, a Telegraph által idézett friss kutatás szerint a gyermek nélküli dolgozó nők jelentős része úgy véli, többet dolgoznak a kisgyermekeket nevelő kolléganőiknél.
A megkérdezett, gyermeket nem nevelő női munkavállalók 42 százaléka szerint a kisgyermekes kolléganők a gyermeknevelés okozta elfoglaltságok miatt rendszeresen előbb hagyják el az irodát, és a nyári szabadságok kiosztásánál is hozzájuk kell alkalmazkodni.

A kisgyermeket nevelő dolgozó anyukák és a gyermektelen nők közötti munkahelyi feszültség általában tabutéma, a most megjelent kutatás szerint azonban a lappangó feszültséget különböző intézkedésekkel orvosolni lehetne.
A brit parlament egy olyan jogszabály elfogadását fontolgatja, mely alapján a rugalmas időbeosztást nemcsak a kisgyermekes anyukák kérvényezhetnék, hanem bármely más munkavállaló. A jelenlegi törvények szerint ugyanis csak azok a munkavállalók részesülhetnek külön elbírálásban a munkaórákkal kapcsolatban, akiknek gyermekeik vannak vagy idős szülőket gondoznak.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a kisgyermekes anyukáknak csupán 4 százaléka gondolja úgy, hogy gyermek nélküli kolléganőik rossz szemmel nézik, amikor a gyermekgondozás vagy iskolai programok miatt előbb haza kell menniük a munkahelyről. A valóságban azonban 41 százalékuk igazságtalannak tartja, hogy a kisgyermekes szülők távozhatnak, a maradék munkát pedig az ottmaradtaknak kell elvégezni.

A felmérés során 5396 brit dolgozó nőt interjúvoltak meg. Arra is fény derült, hogy a kisgyermekes szülők 59 százaléka „rendkívül nagy bűntudattal” küzd amiatt, mert nem tölt elegendő időt otthon, 86 százalékuk ugyanakkor elismerte, hogy a munka egyfajta titkolt megkönnyebbülést hoz és kikapcsolódást jelent az otthoni káoszból.
A dolgozó nők 60 százaléka arról számolt be, hogy egy hosszú nap végén képtelen kikapcsolódni a munka után, 50 százalékuk pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy „egyfolytában” stresszesnek érzi magát. A stressz ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenáron más bőrébe szeretnének bújni. A megkérdezett gyermek nélküli nők 50 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem cserélne kisgyermekes kolléganőjével, mert aki gyereket nevel, annak „két főállása” van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top