Aktuális

Meddig tart a hirtelen jött ősz?

Pénteken éjszaka hazánkba is megérkezett a hidegfront. Volt olyan része az országnak, ahol 100 km/órás szelet mértek. Mi vár ránk a hétvégén?

Az Időkép információi szerint a Fonyódi Kilátóban elhelyezett másodperces szélmérő 101 km/órás szelet mért pénteken éjszaka valamivel 11 óra előtt. Zalaegerszegen 81 km/órás, míg Keszthelyen 77 km/órás volt az este folyamán mért legerősebb szél.

Lentiben villámparádé volt, míg Sopronban dió nagyságú jég esett. De jégeső esett Mosonmagyaróváron és Szentgotthárdon is. Bécsben akkora volt a vihar pénteken este, hogy a repülőgépeknek várakozniuk kellett a biztonságos leszállásra.

Pénteken egyébként 40,6 fokkal tetőzött Győrben a hőség. A hosszan tartó hőhullámnak egy hidegfront vetett véget: először az este folyamán az északnyugati–nyugati tájakon éreztette hatását heves zivatarok és viharos szél formájában. A fővárost néhány perccel éjfél előtt érte el a viharos szél, szombaton reggelre már itt is érezhetően lehűlt a levegő.

Északon szélvihar, jégeső, délen kánikula

Szombaton délután 25–35 °C várható, napközben egy hidegfrontnak köszönhetően országszerte záporokra, zivatarokra kell számítani: kezdetben a Dunántúlon és északon, majd a keleti területeken.

Délután narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert Borsodban az edelényi, az encsi, a kazincbarcikai, a miskolci, az ózdi, a putnoki és a szikszói járásokban, Hevesben pedig a bélapátfalvai járások területén olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos széllökés és felhőszakadás kísérhet, és nagyobb jégdarabok is hullhatnak. Emellett több megyében citromsárga, vagyis elsőfokú riasztások vannak érvényben a heves zivatarok, a felhőszakadás és az erős szél miatt.

Forrás: idokep.hu
Forrás: idokep.hu

Ezzel együtt a tartós hőség miatt négy megyében – Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg – továbbra is a legmagasabb fokú, piros, míg több más megyében citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Vasárnapra jobban tervezhetünk szabadtéri programot, keleten délelőtt még jöhetnek záporok, zivatarok, de közben nyugat felől folyamatosan felszakadozik a felhőzet. Mérséklődik a hőség mindenhol, 25-30°C között alakul a hőmérséklet. Helyenként azért még élénk lesz az északias szél – jósolja az Időkép.

Hétfőn tér vissza az igazi nyári idő, a napsütésé lesz a főszerep, gyenge, mérsékelt légmozgás mellett kellemes nyári időre van kilátás, 28 és 32°C közé melegszik a levegő. Az ország nagy részén erős lesz az UV-sugárzás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top