Aktuális

A legfinomabb édes és sós palacsinták

A hagyományos lekváros, kakaós és túrós palacsintán túl is van élet. Érdemes kipróbálni Vrábel Krisztina receptjeit, garantált sikert aratunk velük a családban.

A legfinomabb édes és sós palacsintákKakaós-kávés palacsinta karamellöntettel

Hozzávalók 12 palacsintához:
• 3 ek cukrozatlan kakaópor
• 25 dkg liszt
• 5 ek. kristálycukor
• 1 tojás
• 3 dl tej
• 5 dkg vaj
• szódavíz
• 1 ek. instant kávé

A karamellöntethez:
• 10 dkg kristálycukor
• 5 dkg vaj
• 4 ek habtejszín
• 1 csapott tk. tengeri só

1 evőkanál kakaóport keverjünk el a liszttel, 2 evőkanál cukorral, adjuk hozzá a tojást, a tejet, keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá 2,5 dkg olvasztott vajat és annyi szódát, hogy megfelelő állagú, híg palacsintatésztát kapjunk. Hagyjuk 20 percet pihenni a tésztát. A maradék, olvasztott vajjal kikent palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat. Keverjük el a maradék kakaót a szűrőn átszitált instant kávéval és a maradék kristálycukorral. Töltsük meg a palacsintákat a kávés kakaóval, hajtsuk 4 részre. A karamellöntethez a cukrot karamellizáljuk pár csepp vízzel, ha közepesen sötét a karamell, adjuk hozzá a vajat, és takaréklángon melegítsük, míg újra felolvad, ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a sót. A palacsintákat tálaláskor csorgassuk meg a karamellszósszal.

A legfinomabb édes és sós palacsintákPalacsinta borban főtt körtével és mogyoróval

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg liszt
• 2 ek. cukor
• 3,5 g szárított élesztő
• 2 tojás, szétválasztva
• kb. 3,5 dl langyos tej
• vaj a sütéshez
• 4 db körte
• 3 dl száraz vörösbor
• 3 ek. cukor
• 1 tk. őrölt fahéj
• 5 dkg natúr mogyoró

Keverjük el a lisztet a cukorral, az élesztővel, a tojássárgájával és a tejjel – sűrűn folyós palacsintatészta-állaga legyen. Kelesszük 1 órán át. A tojásfehérjét verjük fel habnak, forgassuk a tésztához. Kanál segítségével szaggassunk kisméretű palacsintákat, és felforrósított palacsintasütőben, vajon süssük mindkét oldalukat pirosra. A körtéket negyedeljük, vágjuk ki a magházukat, tegyük egy lábosba, öntsük rájuk a bort, ugyanannyi vizet, tegyük bele a cukrot és a fahéjat. 20 perc alatt főzzük puhára a körtéket. A boros levet tovább forralva sűrítsük be sziruposra. A mogyorót száraz, forró serpenyőben pirítsuk meg. A palacsintákat tálaljuk a körtével, locsoljuk meg a boros sziruppal, szórjuk meg a pirított mogyoróval.

A legfinomabb édes és sós palacsintákTúrós-mákos palacsinta meggylekvárral

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg túró
• 3 ek. cukor
• 1 tojás
• 15 dkg liszt
• kb. 2 dl tej
• 1 citrom lereszelt héja
• 2 ek. egész mák
• 5 dkg vaj
• meggylekvár a tálaláshoz

A túrót villával törjük alaposan át, keverjük krémesre a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. (A megfelelő állagot liszt vagy további tej hozzáadásával bátran alakítsuk.) Adjunk hozzá 2 dkg olvasztott vajat, a mákot és a citromhéjat. Palacsintasütőben olvasszuk fel a maradék vajat, evőkanállal szedjünk a tésztából kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát. Meggylekvárral kínáljuk.

A legfinomabb édes és sós palacsintákMetélőhagymás palacsinta túróval, pirított szalonnával

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg liszt
• 1 tojás
• 2,5 dl tej
• kb. 2 dl szódavíz napraforgóolaj (kb. fél dl a tésztába és a sütéshez)
• 1 nagy csokor metélőhagyma
• csipet só
• 20 dkg túró
• 1 dl tejföl
• 15 dkg húsos szalonna

Készítsünk hagyományos, sós palacsintát a lisztből, a tojásból, a tejből, a szódából és kevés olajból. A metélőhagymát aprítsuk fel, és keverjük a palacsintatésztához. Olajozzunk ki egy tapadásmentes palacsintasütőt, süssük ki a palacsintákat. A szalonnát vágjuk kockákra, süssük zsírjára. A túrót keverjük el a tejföllel, a szalonnával és a kisült zsírjával, sózzuk, majd töltsük meg a krémmel a palacsintákat.

A legfinomabb édes és sós palacsintákSajtos-karfiolos palacsintatallér

Hozzávalók 4 személyre:
• 15 dkg karfiol
• 20 dkg liszt
• 15 dkg cottage cheese
• 1 tojás
• 2 dl tej
• 1 kis csokor bazsalikom
• tengeri só, frissen őrölt bors
• olaj

A karfiolt szedjük egészen kis rózsákra, sós vízben főzzük 5 percet, majd szűrjük le. Keverjük el a lisztet a cottage cheese-zel, a tojással, a tejjel, az aprított bazsalikommal és a lecsöpögtetett karfiollal. Sűrűn folyós palacsintatészta-állaga legyen! Sózzuk, borsozzuk. A palacsintasütőt melegítsük fel, kenjük ki olajjal, majd evőkanállal szedjünk kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a korongok mindkét oldalát.

 

 

 

 

A legfinomabb édes és sós palacsintákBlini tormával és füstölt lazaccal

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg búzafinomliszt
• 10 dkg hajdinaliszt/Graham-liszt
• 3,5 g szárított élesztő
• 2 tojás, szétválasztva
• kb. 3,5 dl langyos tej
• só, frissen őrölt bors
• vaj a sütéshez
• 2 dl tejföl
• 4 ek. ecetes torma
• 10 dkg füstölt lazac

A kétféle lisztet, az élesztőt, a tojássárgáját, a langyos tejet csomómentesen keverjük el, hogy sűrűn folyós palacsintatészta-állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk. Kelesszük 1 órán át! A tojásfehérjét verjük fel habnak, forgassuk a masszához! Felforrósított palacsintasütőben olvasszunk vajat, egy kanál segítségével szaggassunk kisméretű palacsintákat, és süssük mindkét oldalukat pirosra. Kanalazzunk rájuk tormával elkevert tejfölt, tegyünk rá egy-egy darab lazacot, és tálaljuk!


A legfinomabb édes és sós palacsintákDarált húsos rántott palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:
• 12 db sós palacsinta
• 25 dkg darált marhahús
• 1 fej vöröshagyma
• fél dl olívaolaj
• 1-1 szál sárga- és fehérrépa
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
• 1 kis csokor bazsalikom
• 1 tk. szárított oregánó
• 1 gerezd fokhagyma
• tengeri só, frissen őrölt bors
• 1 dl tej
• liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
• napraforgóolaj a sütéshez

Hagyományos módon süssünk 12 darab palacsintát. A raguhoz a felkockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a darált húst és a megpucolt, sajtreszelőn lereszelt répákat. Pirítsuk 5-6 percet nagy lángon a húst, majd öntsük fel a borral. Pároljuk 3-4 percet, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az aprított bazsalikomot, az oregánót, az aprított fokhagymát, fél dl vizet. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve főzzük a ragut 1,5 órán keresztül, időnként keverjük meg. A főzési idő vége felé öntsük fel fokozatosan a tejjel. Töltsük a ragut a palacsintákba, szorosan hajtsuk össze, majd hagyományosan panírozzuk be, először lisztbe, majd enyhén felvert, sózott tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva. Közepesen forró olajban süssük ropogósra a panírt. Azonnal tálaljuk.

Udvaros Dorottya-ineterjúCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top