Aktuális

Ebergényi Réka: “A tökéletlenséghez kell önbizalom!”

Ebben a szóban: topmodell, az élet egyik legtitkosabb alapérzése szólal meg. Vajon milyen lehet a topon? Mások szemében modell, csodálat tárgya lenni? Ebergényi Réka, az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb modellje őszintén és tárgyilagosan mesélt magáról és a sokak által irigyelt világról.

Amikor először találkoztunk, nem volt rajta smink, haját lófarokba fogta. Feszengett, mert túlságosan idősnek érezte magát ahhoz, hogy kezdő legyen egy modellválogatáson. A francia Elle éppen Budapesten tartózkodó divatszerkesztője odasúgta: ez a lány gyönyörű! Hamarosan Párizs, New York és Budapest óriásplakátjain mosolygott. Tíz évvel később, lófarokba kötött hajjal, smink nélkül fogad. Az egyetlen szembeötlő „változás” az ölében kalimpál.
– Ő Mara, a kisbabám. Az apukája két napja utazott el Londonba, hogy az egykori legénylakás helyett egy másikat találjon, egy igazi családi otthont. Kicsit elárvultunk, még csak szokjuk kettesben a világot.

 Ebergényi Réka: „A tökéletlenséghez kell önbizalom!”– Ez azt jelenti, hogy Mara Londonban fog felnőni?
– Az az álmom, hogy a világ több pontján: Budapesten, Londonban, Marbellán is legyen egy fészek, mindenhova haza tudjunk menni. Szerettük volna, ha Mara Budapesten jön világra, és élete első hónapjait itt tölti. Tíz éven át egyik repülőtérről a másikra rohantam. Nem hittem volna, hogy az állandó készenlét, az örökös csomagolás egyszer még hiányozni fog, de őszintén szólva, az elmúlt hónapok bezártsága után kifejezetten jólesik, hogy megint utazunk.

– Emlékszel még a tíz évvel ezelőtti önmagadra? Huszonegy éves voltál, visszahúzódva álltál a tizenévesek között, és úgy érezted, már mindenről lecsúsztál.
– Pár héttel később Milánóban találtam magam egy modellszálláson. Ott már tudtam, hogy talán tényleg lehet ebből a modellkedésből valami. A velem lakó lányok viselkedéséből is éreztem, szinte tapintható volt a féltékenységük, engem egyik munkáról a másikra hívtak, miközben ők otthon ültek és várták a lehetőséget. Az élet pár hét alatt behozta azt a hátrányt, amit a viszonylag késői kezdés jelentett.

– Tulajdonképpen miért vágtál bele?
– Egy barátnőmmel kitaláltuk, hogy felmegyünk nyári munkát keresni Budapestre. Ő a szombathelyi, én a soproni vonattal, félúton csatlakozott a kettő, és közösen nekivágtunk. Jelentkeztünk egy-két válogatásra, ahol üzletemberek próbálták telebeszélni a lányok fejét, persze ezek nem is hasonlítottak komoly castingokra. Aztán összefutottunk egy akkor már dolgozó modellel, aki megígérte, hogy bevisz minket egy ügynökséghez. A Le Visage azokban a hónapokban kezdte a munkát. Én voltam az első lány, akit külföldre is menedzseltek. A lelküket kitették, jól egyengették az utamat, néha mégis eljátszom a gondolattal, milyen lehetőségekhez juthattam volna, ha kicsit tapasztaltabbak, és nem rajtam gyakorolnak. Persze a siker nagyrészt a modellen múlik. Hogy mennyire nehéz eset, mennyire lehet vele dolgozni.

– Nehéz eset voltál?
– Bizonyos szempontból igen.

– Hisztiztél, mint Naomi Cambell?
– Ez a szakma nem teljesen olyan, amilyennek egy fiatal lány képzeli. A szemünk előtt még mindig a nyolcvanas–kilencvenes évek modelljeinek példája lebeg, ők igazi szupersztárok voltak. Ma a legfelkapottabb modell is alkalmazott. Irányítja a fotós, a sztárfodrász, a sminkes – make-up artist – hozzájuk képest a modell közkatona, aki fegyelmezetten teszi a dolgát. Nem lehet rossz napja, szerelmi bánata, nem menstruálhat, senkit sem érdekel, hogy hajnalban szállt le a gépe. Legyen fitt, alkalmazkodjon, mosolyogjon! Ez testileg-lelkileg egyaránt megterhelő. Őszinte ember vagyok, nem sokáig tudom játszani ezt a szerepet. Előfordult, hogy otthagytam egy 40 000 dolláros fotózást, mert át akarták festeni a hajamat. Felálltam és eljöttem. Ma már lehet, hogy kopaszra vágatnám ezért a pénzért, de akkoriban havonta több hasonló felkérésem is volt.

 Ebergényi Réka: „A tökéletlenséghez kell önbizalom!”– Azért ezek felfoghatatlanul magas összegek.
– Egy fiatal lánytól, aki nem évek alatt, lépésről lépésre haladva jut ilyen magas keresethez, nem várható el, hogy tisztában legyen az értékével. Betettem a bankba, de valójában jobban izgatott, hogy baráti társaságban legyek, bulizzak, utazzak, szerelmet találjak. Az első, számomra akkor komolyabb összeget Milánóban kaptam kézhez. Aznap érkezett egy lány Chiléből a modellszállásra, segítettem felcipelni a bőröndjét. Mire felértünk, eltűnt a pénzem. Az ilyen lecke olyan, mint a bungee-jumping, pillanatok alatt sokat öregedsz agyban, segít felnőtté válni. Nem volt időm sokáig bánkódni, otthon az ügynököm azzal fogadott, hogy máris csomagolhatok, indulok New Yorkba, mert egy jól menő ügynökség (Marilyn) érdeklődik irántam. Nem akartam elhinni. Ugyan mit látnak bennem, ami nincs meg a többi tízezer gyönyörű modell lányban? Bár alig beszéltem angolul, és akkor ültem életemben másodszor repülőn, ötven dollárral a zsebemben nekivágtam. Egymás után jöttek a felkérések, én voltam az első magyar modell, aki fellépett a Victoria’s Secret-bemutatón, majd a Lancôme arca lettem, dolgoztam a Rolexszel, a legnevesebb magazinokkal és fotósokkal…

 Névjegy

• Szupermodell.
• Sopronban született 1981. június 24-én.
• Végzettsége ruhatervező.
• A legnagyobb divatmagazinok címlapján és olyan divatkampányokban szerepelt, mint a Lancôme, a Giorgio Armani, a Rolex.
• 2002-ben kifutóra lépett a legendás Victoria’s Secret Fashion Show bemutatóján.
• Párja, Christian Haig angol, kislányuk, Mara 2012. december 7-én született.
• Hobbija a lovagolás.

– Belül meg tudtad élni a villámgyors sikert?
– Amikor megérkeztem New Yorkba, úgy éreztem, körülöttem forog a világ. A modelleknek tálcán kínálják a részvételi lehetőséget minden nívós eseményen, ingyen mehetnek be a szórakozóhelyekre, sőt néha a férfiak is, akik a modellekkel érkeznek. Az embernek hirtelen rengeteg, úgymond, barátja lesz. Ami bizony egy nagyon becsapós bónusz a szépséggel együtt. Meg kellett tanulnom kezelni ezt a felszínesebb, gyorsabb világot. Egy olyan városban, mint New York vagy Los Angeles, mindenki a tökéleteset hajszolja. Ha meglátsz egy szép párt az étteremben, gyönyörködsz bennük, aztán észreveszed, hogy a férfi megpróbál szemkontaktust teremteni veled. Szinte mindenkiben ott van, hogy bár elégedett vagyok az aktuális helyzetemmel, azért nem bánnám, ha még nagyobb házam, több pénzem, híresebb barátaim és még szebb barátnőm lenne. Évekig nem sikerült igazi párkapcsolatot teremtenem. Az elköteleződésnek azt a szintjét sem vállalják szívesen az ott élő emberek, hogy kimondják: egy pár vagyunk. Voltam fülig szerelmes és csalódott is. De ezek a történetek sohasem tartottak túl hosszú ideig, mert állandóan úton voltam.

– Mara apukája kedvéért mégis évekre megálltál Londonban.
– A New York-i ügynököm megkérte egy brit barátját, kísérjen el egy munkára, és segítsen a castingok között eligazodni a városban. Ő volt Christian. A mai napig szívesen emlegeti, hogy ott várt rám a szálloda előtt, én pedig megjelentem kis szoknyában, kezemben a könyvemmel és a reggeli croissant-ommal, amit mosolygósan neki adtam. Azt állítja, akkor, abban a pillanatban belém szeretett. Elvitt a castingokra, aztán feltett a párizsi vonatra. Pár hónappal később New Yorkba utazott, hogy színészként szerencsét próbáljon. Már együtt voltunk, amikor bevallotta, hogy valójában utánam jött Amerikába. Akkor ebből kapcsolat még nem született, csupán egy nagyon mély barátság. Pár évvel később, a Seychelles-szigeteken fotóztam, amikor szörnyű hírt kaptam anyukám váratlan haláláról. Otthagytam a stábot, hogy azonnal hazautazzak Budapestre. Teljesen összetörtem. Egy ilyen tragédiát valószínűleg sohasem lehet igazán feldolgozni, a mai napig érzem édesanyám óriási hiányát. A legfájdalmasabb napokban Christian nyújtott vigaszt, sajnos ő is elveszítette az anyukáját, pontosan tudta, min mehettem akkor keresztül. Hívott magához Londonba, és az ott töltött idő alatt mintha ezer évet öregedtem volna, tapasztaltabbá, érettebbé váltam. Teljesen átalakult az értékrendem, és beleszerettem. Érdekes módon, mindazok az esendőségei, amelyek miatt korábban nem őt választottam, elkezdtek szerethetővé válni, vonzani. Az ilyen pillanatokban látod tisztán, mi az, ami igazán számít. Mara, a kisbabám az édesanyám halálának az évfordulóján jelezte, hogy világra szeretne jönni, noha végül másnap hajnalra született meg.

 Ebergényi Réka: „A tökéletlenséghez kell önbizalom!”

– Az elmúlt tíz év – minden nehézségével, örömével – mit változtatott rajtad?
– A szépség hatalmas erő. De rajtad kívülálló erő. Akárcsak a siker, a pénz. Életem legkomolyabb kampányából származó jövedelmemet egy olyan bankár fektette be és tűnt el vele nyomtalanul, akit azóta is köröz több hatóság, többek között az FBI. Ha fiatal vagy, szép és sikeres, sokan próbálnak kihasználni. Tervezem, hogy írok a modellszakmáról egy könyvet, amely megmutatja
a valós arcát, előnyeit, buktatóit. Talán nem látszik, a terhességgel, szoptatással a testem is változott. Nem lett rosszabb, más lett. Maximalista voltam. Aztán megérkezett Mara, aki megtanított rá, hogy minden jó szándékommal együtt hiába akarom, nem tudok mindent tökéletesen csinálni. Na ehhez kell az önbizalom!

„Az élő dolog mindig rendetlenCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top