Aktuális

A magyar nő hungarikum

"A magyar nők szépek, tehetségesek és talpraesettek, emellett családcentrikusak, a szexben odaadóak, tele vannak olyan tulajdonságokkal, amik miatt érdemes minket feleségül venni" – olvasható egy meglehetősen célzatos külföldi honlapon. Soma különvéleménye.

A magyar nő hungarikumA magyar nőket magasztaló weboldal hangvétele erősen hajaz egy magyar nőket közvetítő irodáéra, ezáltal akár a húspiacon is érezhetem magam, mégis azt mondom: oké, félreteszem az egómat, és mindazt a rossz érzést, ami alapvetően minden olyan jelenséghez társul bennem, ami a szexualitásról, avagy a nő eltárgyiasításáról szól (a szakirodalom ezt szexuális objektifikációnak nevezi).

Mindezeket (és még jó néhány mást, ami az írás olvasása során följött bennem, mint például az, hogy itt „a férfi férfi, a nő nő”, ami helyén való, de a cikk arra utal, hogy itt még javában tombol a patriarchális viszonyulás) félreteszem, és az alapüzenetre koncentrálok, miszerint a magyar nők szépek, tehetségesek és talpraesettek, emellett családcentrikusak, a szexben odaadóak, tele vannak olyan tulajdonságokkal, amik miatt az a hír járja rólunk a világban, hogy érdemes minket feleségül venni. (Hozzáfűzöm, más hír is járja, például az, hogy mi vagyunk Európa Bangkokja, nálunk van a legtöbb prostituált és pornós lány, illetve igen jelentős számban adjuk a világnak őket.)

Előveszem a legnőibb női tulajdonságomat, ami maga az elfogadás, befogadás képessége, és ennek tudatában elkezdem kis hazánkat kicsit kívülről-felülről nézni. A következőket látom.

Itt van ez a csöppnyi ország Európa közepén, annak a legmélyebb pontján, a legközelebb a magmához, tele energiával, a földből buzgó gyógyító és kiváló ivóvizekkel, a világ egyik legkülönlegesebb, legszóképesebb és legfilozofikusabb nyelvével, különleges történelmével, tele rekordokkal, minden irányban kiemelkedő teljesítményekkel és jelenségekkel. Népességünkhöz képest igen sok Nobel-díjasunk van, sok az ismert tudós, író, költő, kiemelkedő személyiség, és sok mindenben vagyunk képesek a végletekre. Nézzünk sorban más jellegű tényeket is!

  • Elsők vagyunk Európában az alkoholfogyasztás és dohányzás mértéke tekintetében az összlakosságra mért százalékos arányban.
  • Szintén elsők vagyunk a férfiak korai halálozásában – a jelenlegi állás szerint 5 magyar férfi közül várhatóan csak 3 éri majd meg a 65 éves kort. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy az úgynevezett életközepi válság, azaz midlife crisis terén is vezetnek a magyar férfiak.
  • Úgy gondolom, mindezzel erősen összefüggő tény, hogy jelenleg elsők vagyunk A VILÁGON (megelőztük Amerikát) az egy főre jutó tévénézés átlagát tekintve is – 4 és fél óra… uhhh… brutál).
  • Ide születik a legkevesebb gyermek Európában.
  • A legújabb felmérések szerint mi vagyunk a legkövérebbek az öreg kontinensen.
  • Az öngyilkosság, válás terén való dobogós helyezésünk régi téma.
  • Itt van a legtöbb cukorbeteg, és vezetünk a szívinfarktus, prosztatarák előfordulási gyakorisága tekintetében is.
  • Évek óta mindenféle európai felmérés szerint mi vagyunk a legborúlátóbb nemzet.

A magyar nő hungarikumÉs ehhez jön az újabb ( bár nem tudományos, avagy szociológiai alapokra helyezett) megállapítás, miszerint a magyar nők híre már világszintű. Erről egyből az jut eszembe, hogy „teher alatt nő a pálma”, illetve „ami nem öl meg, az megerősít”. Tíz éve, hogy legfőképpen nőkkel dolgozom, dolgoztam (most váltásban vagyok), rengetegszer éreztem ezt, hogy hihetetlen erő gyűlt össze a nőkben. (Amerikában erre van egy kifejezés is: „a nők törnek föl, mint az olaj”.) Rengeteget tűrtek, viseltek el az előző generációk asszonyai, aminek a nyoma ott van a mai nőkben, minden következményével együtt, és igen, ott van az, hogy rengeteg a szép, okos nő (persze, mint mindenütt), és van bennünk élet, szenvedély. Egy izgalmas, sokat szenvedett nemzet női vagyunk, és nem csupán szemlélői, de letéteményesei is annak a hatalmas változásnak, aminek eljött az ideje, és igen, én elhiszem, hogy egyre jobban terjed a magyar nő értékének a híre a világban, elhiszem, hogy ebben is „menők” vagyunk, elhiszem, mert érzem a hazám nőinek a lelkét, és mert rengeteget utaztam a világban, és megtapasztaltam ott is, mi a rólunk kialakult kép (többnyire a cikkben leírtakhoz hasonló), és különben is… mért ne hinném el, hogy akár most egy ilyen „trend” is lehet a világban, hogy érdemes magyar nőt feleségül venni.
Számomra illik ez a kép a fentebb felsorolt listába.
Bátran mondhatjuk: a magyar nő hungarikum.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top