Aktuális

Most ők a leggazdagabb nők a világon

A világ leggazdagabb embereivel tele a média, viszont keveset hallani a listán szereplő nőkről. Az Erszény blog ezért összeszedte az öt leggazdagabb nőt, akik mind örökölték a vagyonukat, viszont sokat tettek azért, hogy az értékük ne apadjon az évek során.

A milliárdos nők nem reflektorfényben élik az életüket, botrányos tetteikkel nincs tele a sajtó, fontosnak tartják a jótékonyságot, viszont egyikről sem mondható el, hogy boldog párkapcsolatban élnék életüket. A pénz tényleg nem minden, noha dollármilliárdok felett rendelkeznek.

A Bloomberg amerikai hírügynökség napról napra követi, hogy a tőzsdei változások alapján hogyan változik a világ leggazdagabb embereinek vagyona. Az első háromról, Bill Gates Microsoft-alapítóról, a távközlési cégeiből meggazdagodó Carlos Slimről, valamint Warren Buffett befektetési bankárról sokszor esik szó a sajtóban, de a listán szereplő nőkről kevesebbszer hallani.

Ő a leggazdagabb a világon Fotó: The Social Diary
Ő a leggazdagabb a világon
Fotó: The Social Diary

1. A pénteki tőzsdei záróárfolyamok alapján a legvagyonosabb nő a világon Christy Walton, aki 36,6 milliárd dollárral rendelkezik. Ez 8271 milliárd forintnak felel meg, ami a magyar gazdaság tavalyi teljesítményének közel 30 százaléka. Christy Walton hatalmas vagyonát a világszerte több ezer hipermarkettel rendelkező Wal-Mart áruházlánc biztosítja, a társaság Magyarország lakosságának ötödét, kétmillió embert foglalkoztat. Christy tetemes vagyonát az áruházláncot alapító Sam Walton fiától örökölte. John Walton igen jó parti lehetett Amerika-szerte, 2005-ös halálakor Christy 15,7 milliárd dollárt örökölt. John Walton egy repülőgép szerencsétlenségben vesztette életét.

Bár a jelentős vagyonhoz jelentős hatalom társul, Christy Walton meglehetősen csendes életet él, nincs tele a bulvármédia kihágásaival vagy botrányos viselkedéseivel. Egyetlen fiával, Lucasszal él, s ha bekerül a sajtóba magánélete, általában releváns adományairól írnak.

Noha visszautasította Bill Gates és Warren Buffet kezdeményezését, miszerint a leggazdagabbak ajánlják fel vagyonuk 99 százalékát jótékony célokra (abból a megfontolásból, hogy még az 1 százalék is tetemes vagyont jelent majd az örökösöknek), az egyik legadakozóbb milliárdosként ismert. A Walton család többsége az oktatást támogatja, Christy környezetvédőként és állatvédőként is híres.

2. A második helyezett szintén a Walton család tagja, Alice Walton 33,6 milliárd dollárral (7593 milliárd forint) szerepel a listán. Alice a Wal-Mart-alapító Sam Walton legfiatalabb gyermeke. Alice közgazdaságtant tanult, de már egészen fiatalon érdeklődést mutatott a művészetek iránt. Első festményét 10 éves korában kapta édesapjától, egy Picasso-reprodukciót. Ő maga is fest, de elsősorban műgyűjteményéről híres. A Walton család alapítványán keresztül 2011-ben nyitotta meg Arkansasban a Chrystal Bridges Museum of American Art nevű intézményt, amely amerikai művészeknek nyújt kiállítási lehetőséget.

A magánéletben kevésbé volt szerencsés, valamikor a 20-as éveiben férjhez ment, de el is vált, és több autóbalesete is volt. Halálos baleset okozójaként is szerepelt, amikor elütött egy 50 éves nőt, aki életét vesztette, de nem emeltek vádat ellene. A 62. születésnapi bulija után elkapták a rendőrök ittas vezetésért, s bár ügyvédje elismerte a tényt, és közleményben fejezték ki sajnálatukat, arról nincs hír, hogy ebből bármilyen kára származott volna.

3. A harmadik Liliane Bettencourt, a L’Oréal kozmetikai mamutcég tulajdonosa, 32,3 milliárd dolláros (7299 milliárd forint) vagyont mondhat magáénak.

A folytatást olvasd el az Erszény blogon!>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top