Aktuális

Alkoholizálnak és egy-két gyerekre vágynak a fiatalok

Ha nincs tinédzser gyerekünk, csak annyit látunk ebből a korosztályból, hogy tagjai lődörögnek a plázákban, péntek esténként pedig üres pezsgősüvegekkel telítik a belváros utcáit. Nos, ez nyilván előítéletes kép, a fiatalok ennél sokszínűbbek. De pontosan milyenek?

Alkoholizálnak és egy-két gyerekre vágynak a fiatalokA fiatalok érzékelik ugyan a társadalmi problémákat, de tesznek rájuk, többnyire elfogadják szüleik értékrendjét – ez derül ki a Kutatópont nyolcezer fiatalt faggató kutatásából.

Mindenhol jó, de a legjobb a gép előtt

„Új, csendes generáció” – így nevezi a piac- és véleménykutató cég kutatási igazgatója a 15 és 29 év közötti fiatalokat, akik vajon legszívesebben hol töltik a szabadidejüket? Nem, nem az utcán, parkokban, focipályán vagy plázában, hanem otthon: televíziózással vagy internetezéssel. Hát igen, sehol nem tűnik olyan szélesnek a világ manapság, mint a Nagy Világhálón, így nem csoda, hogy a fiatalok alig egyharmada sportol a kötelező tesiórákon kívül.

Talán úgy gondolják, minek is ápolják a fizikumukat, ha úgysem igen terveznek. Jövőképük ugyanis bizonytalan, nem igazán tudják, mit szeretnének kezdeni magukkal.

Kevesen élnek kapcsolatban

Az átlagos fiatal szingli, és egyre csökken azok aránya, akiknek van párjuk. E korosztály 10 százaléka házas, 15 százalékának van gyermeke. Biztató viszont, hogy a vizsgált fiatalok 63 százaléka szeretne házasságban élni, 18 százaléka még bizonytalan a kérdésben. A válaszadók átlagosan 1,7 gyermeket szeretnének, ami ugyan nem elég a társadalom reprodukálásához, de kezdetnek nem rossz.

A továbbtanulás még a házasságnál is kevésbé vonzó: 2008-ban a megkérdezettek 50 százaléka szeretett volna továbbtanulni, 2012-re ez az arány 30 százalékra csökkent. Így érthető az is, hogy a fiataloknak egyre tovább tart, hogy munkát találjanak, emiatt egyre pesszimistábbak és bizonytalanabbak.

Érdektelenség és züllés

Többségük beletörődik a helyzetbe minden szempontból: még költözni sem igazán akar.
A fiatalok többsége fontosnak gondolja a választásokon való részvételt, de jóval kevesebben vannak azok, akik el is mennének szavazni. Többségüket nem érdekli a politika, és szerintük a politikusokat sem érdekli a fiatalok véleménye. Ha állást foglalnak, akkor jellemzően szüleik életeszményéhez igazodnak.

Van valami viszont, amiben mindenkit felül-(alul)múlunk: egyre több fiatal dohányzik, iszik alkoholt és fogyaszt drogokat. A 8–11. osztályos diákok 37 százaléka gyújtott már rá, szemben a 28 százalékos uniós átlaggal. Alkoholt 61 százalékuk fogyasztott már, ez szintén meghaladja az 57 százalékos európai átlagot – ahá, valamit mégiscsak jelentenek a péntek esti észleléseink.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top