Aktuális

Lady Diana szerelmei

Hofi Gézától tudjuk: Anglia azért szigetország, nehogy az angol nők elterjedjenek... Lady Diana némileg átrajzolta ezt a nem túl előnyös képet. Róla áradoztak a divattervezők, és imádták a fotósok. Pedig mindenki tudta, hogy a Szívek Hercegnőjének szívügyei nincsenek rendben...

Lady Diana szerelmeiAmikor a könnyen piruló Lady Diana Spencer feltűnt Károly herceg oldalán, az angol sajtót erősen foglalkoztatta a kérdés: érintetlen-e az ország leendő királynéja. Történelmi elvárásként kezelték az ügyet, és rávetették magukat a tizenkilenc éves lány múltjára. Különösen azt az időszakot kutatták, amikor Diana lakótársnőivel felügyelet nélkül élt az édesanyjától kapott kensingtoni lakásban, bejárónőként és dadaként dolgozott, esténként pedig szórakozni járt. Ám a keresők nem találtak semmit. Az már maga volt a komikum, amikor Diana koros nagybátyja, Lord Fermoy méltóságteljesen kijelentette a sajtónak, hogy „Biztosíthatom önöket, hogy Dianának sosem volt szeretője”. Érdemes megemlíteni, hogy Károly először Diana nővérének udvarolt, csak évekkel később vette észre, hogy Sarah húga igen csinos lánnyá nőtte ki magát. „Azt írja az újság…”, hogy a frigyet a két nagymama összmunkája hozta tető alá, akik igen jóban voltak egymással. A hétszázmillió tévénéző szeme láttára az oltár elé lépkedő Diana egyébként kifejezetten tapasztalatlannak volt mondható. Sokkal több illúzióval tekintett a házasságára és leendő férjére, mint amennyi egészségesnek mondható. A királyi házasság intézményében ugyanis fontosabb a józan ész, mint a forró szív.

Több, mint testőr

Lady Diana szerelmeiA házasság első éveiben lassan ocsúdó Diana egyszerre küzdött magánnyal, szeretethiánnyal és bizonytalansággal. Nem csoda, hogy a mellé testőrként rendelt idősebb férfit a bizalmába avatta. Neki panaszkodott, tőle kért tanácsot, vele nevetgélt, előtte sírt. Barry Mannakee nős volt, két gyerek apja, és kifejezetten stabil, biztonságot sugárzó személyiség. A Camilla-faktor jelentőségével éppen akkor tisztába kerülő Diana szinte menekült a testőr erős karjaiba – is. A kapcsolatról állítólag a Charles is tudott. Barry egy motorbalesetben vesztette életét, de akkor már „áthelyezték” más fontos feladat ellátásra. Halálhírét állítólag a férje közölte Dianával akkor, amikor egy hivatalos programra hajtottak. A walesi hercegnő és környezete sokáig nem tudott szabadulni a gyanútól, hogy az udvar áll a rejtélyes haláleset mögött. Az asszony, akire életének második felében ilyen abnormális méretű figyelem irányult, elesettségével felkeltette a férfiak érdeklődését, de kereste is azt. A férfiak, akiknek a szívét és/vagy a testét odaadta, néha érdemtelenek voltak erre. Legfőképpen James Hewitt hadnagy. A vörös hajú lovastiszt az egyetlen, aki bíróság előtt beismerte: évekig Diana szeretője volt. Hewitt szerint Károly erről a kapcsolatról is tudott, de nem bánta. A románc ideje alatt Hewittot Irakba vezényelték, az öbölháborúban is részt vett. De Diana várta vissza. Ez a sokak szerint vonzó férfi meglehetősen ócska módon könyvet írt a kapcsolatukról, abban kiteregetve Diana apró, sokszor jelentéktelennek tűnő kis titkait is, ráadásul készséggel nyilatkozott mindenfelé, ezzel is bizonyítva, hogy számára Diana egy trófea csupán, méghozzá ugye királyi vad… Még arra is képes volt, hogy egy tévéshow-ban hipnotizálni hagyja magát, mert a brit bulvárt akkor éppen az izgatta, nem Hewitt-e Harry herceg apja. És ebből a szempontból a kapcsolat kezdete (1982 vagy csak 1986) döntő fontosságú…

Lady Diana szerelmei

A Tintahal-affér

Lady Diana szerelmeiHewitt után zajlott le a nem túl hosszú románc James Gilbey reklámszakemberrel, amelynek az vetett véget, hogy lehallgatták és nyilvánosságra hozták egyik telefonbeszélgetésüket. Abban nevezte a férfi „kis tintahalacskájának” a hercegnőt. Képzelhető, hogy vetette rá magát erre a becenévre a sajtó. Károly herceg egyik barátját, Oliver Hoare-t tartják a következő szívügynek, de a diszkrét – és nős – műkereskedő soha nem bocsátkozott erről diskurzusba a nyilvánosság előtt. Ha igaz a történet, akkor viszont eltartott vagy négy évig. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a nyomában lihegő és eszközökben nem válogató bulvársajtó előtt hogyan tudta viszonylag titokban tartani a hercegnő magánélete ezen kis epizódját. Egyáltalán hogyan tudott és mekkora apparátussal megszervezni egy randevút? Amikor még a szemetét is áttúrták…
William Carling, a rögbisztár egy edzőteremben találkozott a hercegnővel, és állítása szerint csak közeli barátok voltak. Ezt mondta Bryan Adams, a zenész is, akinek elhagyott menyasszonya tálalt ki a sajtónak, hogy Adams nyilvánvalóan Diana kedvéért dobta őt.

Arab kapcsolatok

A Dianát közelről ismerők szerint élete nagy szerelme Hasnat Khan, a Londonban élő pakisztáni szívsebész volt, érte komoly áldozatra is hajlandó lett volna. Otthagyni mindent, felvenni az iszlám hitet, és új életet kezdeni a férfival. Ebben a hozzá közel állók nagyjából egyet is értenek. Abban is, hogy Diana élvezte, hogy parókában, napszemüvegben az imádott férfival az oldalán éttermekbe, kávézókba járhat London közepén. Khan nem akarta, hogy a kapcsolatuk nyilvánosságra kerüljön, félt, hogy a rárepülő bulvársajtó ellehetetleníti őt a szakmájában. Amúgy ők ketten a Royal Brompton kórházban ismerkedtek meg 1995-ben, Khanon vérfoltos papucs volt, úgy elegyedett szóba a nyilván szokásos eleganciában megjelenő hercegnővel. A kapcsolat végét illetően a következő lehetőségek jöhetnek szóba: A) Diana 1997 nyarán szakított a férfival. B) Hasnat Khan szakított Dianával, mert a kulturális-vallási különbségek miatt nem adott sok esélyt a házasságuknak. C) A hercegnő azzal akarta kicsikarni a házasságot, hogy féltékennyé teszi az orvost, ezért kezdett viszonyt a playboy Dodi Al-Fayeddel. De az is lehet, hogy az igazság egy D) verzióban van… A pakisztáni férfi sokáig tartotta magát, nem beszélt Dianához fűződő kapcsolatáról a sajtónak. Tíz év – és egy egy évig tartó, válással végződő házasság – után megszólalt, de a józan eszét nem veszítette el, és a tolakodó, ízléstelen kérdéseket elhárította. Mint ahogy a Dianáról forgatott film előkészületeiben sem vett részt. Sőt!

A férfi, akinek megítélése a legegységesebb: Dodi Al-Fayed

Lady Diana szerelmeiA gazdag arab aranyifjú, akivel alig pár hét ismeretség után Diana a halálát lelte. Ahhoz, hogy valaki, aki értékes emberek sorát ismeri, kapcsolatot legyen képes fenntartani egy ilyen szoknyapecérrel, valóban nagyon elkeseredettnek kell lennie. Az biztos, hogy Dodi apja, a Harrods tulajdonosa, Mohammed Al-Fayed, aki hosszú évekig hiába folyamodott brit állampolgárságért, lelkesen támogatta a románcot. Képzeletében már egy Onassis Jackie Kennedy-féle frigy képe bontakozott ki. Ő hívta el arra a nyaralásra Dianát és fiacskáit, ahol Dodi és Diana megismerkedett, sőt erre az alkalomra vett egy új, 55 méteres luxusjachtot is. Diana azon a nyáron többször is körbehajózta a Földközi-tengert Dodival, élvezte a napsütést, a tengert, jókat evett – és nem volt magányos. Annyira. Fájdalmasan furcsa, hogy éppen ez a kapcsolat végződött a legtragikusabban. Egy augusztusi éjszakán 1997-ben, Párizsban, a D’Alma alagútban.

Lady Diana szerelmeiCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

 Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top