Aktuális

75 ezer forinttal alacsonyabb a nők fizetése

Azonos munkakörben is kevesebb bért kapnak, mint férfi kollégáik.

75 ezer forinttal alacsonyabb a nők fizetéseEgyharmados eltérés tapasztalható a nők és a férfiak havi bére között – derült ki a Mennyitkeresel.hu felméréséből. A portál a férfiak és a nők fizetési szintje közötti eltérésre volt kíváncsi, ezért az olvasóit arról kérdezte, hogy a különböző szakmákban milyen fizetésekkel lehet számolni.

Az eredmény megdöbbentő. Mint a nem reprezentatív összesítésből kiderül, míg a nőknél bruttó 150 ezer forintra, addig a férfiaknál 225 200 forintra rúg a havi jövedelem.

A tanároknál elenyésző a különbség

A portál az azonos szektorban dolgozó, azonos végzettségű és pozíciójú munkavállalók bérét is megvizsgálta. A legkisebb különbséget az oktatásban, a nevelésben, valamint az egészségügyi és szociális szférában lehetett tapasztalni.

Például az oktatás-nevelés területén dolgozó, felsőfokú végzettségű nők jellemző bruttó fizetése 150 ezer, a férfiaké pedig 160 ezer forint. A szociális és egészségügyi szektorban pedig – ahol magasabb a női foglalkoztatottak aránya, ellentétben a jól fizető informatikus és mérnök szakmákkal – a középfokú végzettségű munkavállalók fizetése között jóval csekélyebb az eltérés: a nők 114 600, férfiaknál 120 ezer forintot visznek haza.

Bezzeg a jól fizető szakmákban

Ennél jelentősebb eltérés mutatkozott a közigazgatási szférában, ahol felsőfokú végzettséggel a legtöbb nő jellemzően 200 ezer forintot, a férfiak pedig körülbelül 231 ezer forintot keresnek. A fővárosi, felsőfokú végzettségű banki alkalmazottak bére között pedig még ennél is élesebb szakadék húzódik: a nők jellemző fizetése 250 ezer forintra, míg a férfiaké 370 ezer forintra rúg.

Megállapítható tehát, hogy a nők azonos végzettséggel, azonos munkakörben is rosszabbul járnak anyagilag, a férfi kollégáik ugyanis lefölözik őket a fizetés tekintetében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top