Borban főtt csirke
Hozzávalók:
• 4 egész csirkecomb
• 5 dkg vaj
• 4 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1 kisebb zellergumó
• 1 szál zellerzöld
• 25 dkg csiperke
• 1 fej vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• 2 dl húsleves
• 7,5 dl száraz vörösbor
• 3-4 db babérlevél
• 1 ek. provence-i fűszerkeverék
• 1 ek. barna cukor
• só, frissen őrölt bors
• 75 g sűrített paradicsom
• 1 kis csokor petrezselyem
A megtisztított, szárazra törölt csirkecombokat egy nagyobb lábosban, vajon pirítsuk körbe. Ha nem fér el egyben, akkor részletekben. Tegyük félre a húst, a visszamaradt vajon pirítsuk körbe a megtisztított, feldarabolt répákat, a zellergumót, a szeletelt gombát, a felezett vöröshagymát és fokhagymafejet. Vegyük ki a zöldségeket, tegyük félre. Öntsük a húslevest a lábosba, kapargassuk fel a lesült részeket, helyezzük a combokat vissza a lábosba, öntsünk hozzá a borból annyit, hogy ellepje. Adjuk hozzá a fűszereket (a zellerzöldet és a petrezselymet egyben, ízesítőként), sót, borsot, a cukrot és a paradicsomszószt. Lefedve, takarékon forralva főzzük 1 órán át a húst. Adjuk hozzá az előpirított zöldségeket, főzzük további 35 percet a ragut. Sózzuk, borsozzuk. Burgonyapürével vagy rizzsel kínáljuk.
Camembert-es gombóc szilvalekvárral
Hozzávalók 20 gombóchoz:
• 70 dkg krumpli
• kb. 20-25 dkg liszt
• 1 egész tojás
• csipet só
• 20 dkg camembert
• 10 dkg zsemlemorzsa
• 4 ek. olaj
• szilvalekvár a tálaláshoz
A krumplit főzzük héjastól puhára, amikor meghűlt, hámozzuk meg, villával törjük össze, hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra, vágjunk 20 darab négyzetet a tésztából, mindegyik közepére helyezzünk 1-1 sajtkockát. A morzsát az olajban pirítsuk közepes aranybarnára. Lisztezett kézzel formázzuk gombóccá a négyzeteket, majd lobogó, sós vízben főzzük 1 percig, miután feljöttek a víz tetejére. Szűrőkanállal szedjük át a gombócokat a pirult morzsába, forgassuk meg benne, azonnal tálaljuk. Kínáljunk mellé szilvalekvárt!
Szicíliai spagetti paradicsommal, ricottával és mandulával
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg spagetti
• 25 dkg ricotta
• 15 dkg hámozott mandula
• 10 dkg koktélparadicsom
• 5 dkg aszalt paradicsom
• só, frissen őrölt bors
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 evőkanál olívaolaj
• 1 kis csokor friss bazsalikom
Készítsük el a mártást: a botmixer táljába helyezzük a mandulát, a ricottát, a bazsalikomleveleket, a paradicsomot és az aszalt paradicsomot, az olívaolajat és a fokhagymát. Turmixoljuk le, sózzuk, borsozzuk. Főzzük ki lobogó, sós vízben a tésztát, keverjük el a krémmel, és azonnal tálaljuk.
Sütőtökös-szalonnás rétes
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
• 50 dkg leveles tészta (fagyasztott)
• liszt a nyújtáshoz
• 80 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• 1 nagyobb szál póréhagyma
• 15 dkg kolozsvári szalonna
• 5 dkg vaj
• 2 egész tojás
• só, frissen őrölt bors
• 8-10 friss zsályalevél (vagy 2 tk. szárított)
A hámozott, felkockázott tököt sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, pürésítsük. A sütőt melegítsük elő 200 ºC-ra. A felkarikázott póréhagymát, a kockázott szalonnát, a felcsíkozott szárított zsályával együtt pirítsuk meg a vajon. Keverjük a tökpüréhez. Amikor kihűlt a keverék, adjunk hozzá 1 tojást, sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítsük. A leveles tésztát vágjuk két részre, lisztezett felületen nyújtsuk ki fél cm vastagra mindkét lapot. Osszuk ketté, és a lapok hosszabbik felében oszlassuk el a tölteléket, majd tekerjük fel a lapokat. Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre a réteseket, kenjük meg őket a másik felvert tojással, és 25-30 perc alatt süssük készre.
Őszi babsaláta füstölt tarjával és krémfehérsajttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg fejtett bab
• 25 dkg füstölt tarja
• 15 dkg krémfehérsajt
• 35 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• 1 kisebb zellergumó
• 20 dkg leveles spenót
• 1 fej vöröshagyma
• só, frissen őrölt bors
• fél dl olívaolaj
• 4-5 db friss zsályalevél vagy 1 tk. szárított zsálya
A babot főzzük puhára sós, zsályával ízesített vízben. A hámozott tököt és zellergumót kockázzuk közepes méretűre. A hagymát és a tarját vágjuk apró kockákra. Olívaolajon süssük a hagymát a sonkával együtt ropogósra, amikor kész, adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett spenótot, pár pillanat alatt enyhén fonnyasszuk meg, tegyük félre. Rázogatva süssük kevés olívaolajon a tököt és a zellert is ropogósra. A megpuhult, leszűrt babot keverjük el a zöldségekkel és a hagymás, sonkás raguval. Enyhén sózzuk, borsozzuk, morzsoljuk rá a krémfehérsajtot. Langyosan és hidegen is finom.
Szőlős-csokoládés brownie
Hozzávalók:
• 20 dkg étcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 8 dkg cukor
• 8 dkg liszt
• 2 dkg cukrozatlan kakaópor
• 3 tojás
• 1 csapott teáskanál sütőpor
• 25 dkg apró szemű kék szőlő
A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, szitáljuk hozzá a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. A vajat a csokoládéval együtt gőz felett olvasszuk meg (ne melegítsük túl!), keverjük a masszához. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 25×35 cm-es tepsit, öntsük bele a tésztát, szórjuk rá egyenletesen a leszemezett szőlőt. 220 ºC-os sütőben 13–15 perc alatt süssük készre.
Diós baklava
Hozzávalók:
• 8 lapos réteslap (a lapok kettévágva)
• 10 dkg vaj
• 25 dkg durvára darált dió
• 10 dkg porcukor
• 1 csapott ek. őrölt fahéj
A sziruphoz:
• 15 dkg cukor
• 2 dl víz
• 1 evőkanál méz
• 1 evőkanál narancsvirágvíz (elhagyható)
Melegítsük elő 180 ºC-ra a sütőt. Keverjük el a porcukrot a fahéjjal. Vékonyan kenjünk ki olvasztott vajjal egy 20×30 cm-es tűzálló tálat. Fektessük bele az első félbevágott réteslapot. Helyezzünk rá újabb lapot, majd ezt is kenjük meg vajjal. Következzen egy újabb lap, újabb kenés, és ezt így folytassuk 6 lappal. A 6. lapra szórjuk a dió, majd a fahéjas porcukor ötödét. Tegyünk rá újabb lapot, vajazzuk, szórjuk meg dióval, majd fahéjas porcukorral. Összesen 5 töltelékes réteget készítsünk, majd újra hat réteg töltelék nélküli, vajazott réteslapot helyezzünk rá. Éles késsel vágjuk be a tál aljáig a majdani szeletek mentén a süteményt, és süssük 30-35 percig az előmelegített sütőben. Közben készítsük el a szirupot: a cukrot a vízzel forraljuk 15 percig gyöngyözve, keverjük hozzá a mézet és a narancsvirágvizet, majd azonnal öntsük a kisült süteményre. 2-3 órán át hagyjuk állni, de a legjobb egy éjszakára a hűtőbe tenni.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |