Aktuális

Jönnek a női bíborosok?

Továbbra sincs egyetlen nő sem az egyházi döntéseket hozó pápai tanácsokban.

Jönnek a női bíborosok?A katolikus egyház nyitását sürgette a nők felé Lucetta Scaraffia. Az olasz történész-újságíró megfontolandónak tartja női bíboros kinevezését. Szerinte ugyanis ha a pápa egy nőt kinevezne ki bíborosnak, egy csapásra megoldanánk a nők pappá szentelésének problémáját.

Scaraffia úgy véli, ha nem is bíborosi kinevezés, de erős és jelentős változás kell ahhoz, hogy sikerüljön eloszlatni azt a bizalmatlanságot és érdektelenséget, melyet a papság nagy része tanúsít a nők iránt. A két korábbi pápa – II. János Pál és XVI. Benedek – is szorgalmazta, hogy az egyházban vegyék figyelembe a nők jelenlétét, ám mind ez ideig ennek kevés eredménye látszik.

„Jelenleg nincsen nő az egyházban szolgálókkal foglalkozó egyházi intézményekben, miközben az egyházban szolgálók kétharmada nő. Nincsenek nők a laikusok pápai tanácsában, pedig a laikusoknak legalább a fele nő. Nincsenek nők a család pápai tanácsában, és abban sem, amely egészségüggyel, kommunikációval vagy kultúrával foglalkozik” – mutat rá a hiányosságokra az olasz történész, aki szerint a nők aktív közreműködése nélkül nem lehet élettel teli jövőt adni az egyháznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top