Aktuális

Több tízezerrel bővülhet a bölcsődei férőhelyek száma

Több tízmilliárd forint jutott bölcsődék és óvodák fejlesztésére. Jelenleg mindkét intézmény esetében nagyon kevés a férőhely, a bölcsik esetében különösen.

Összesen 30 milliárd forintot tesz ki az elmúlt két évben az óvodák és bölcsődék felújítására, illetve új épületek felhúzására elérhető pályázati források összege. Ezek java része százszázalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatás – írja a Napi Gazdaság. A legnagyobb támogatást az észak-magyarországi régió kapta, az összeg 6,4 milliárd forintra rúg. Ez azt jelzi, hogy ott a legrosszabb a bölcsődeellátás. Szintén jelentős, 3,5 milliárdos kerettel gazdálkodhatott az észak-alföldi régió, 2,5 milliárdot kapott Dél-Alföld, 1,6 milliárdot Közép-Magyarország, egy-egy milliárdot Dél- és Nyugat-Dunántúl. Ebből a forrásból összesen nagyjából 120 projekt megvalósítása reális. A 2012 közepén lezárult pályáztatást követően a közeljövőben akár több tízezer férőhellyel is bővülhetnek a bölcsődék.

Több tízezerrel bővülhet a bölcsődei férőhelyek száma

Az óvodákra is 14,5 milliárd forint jutott. A TÁMOP programok keretében összesen ötmilliárd forint állt rendelkezésre, ebből egyet kapott a központi régió, négyet az összes többi.

Elmaradásban

Azokban az európai országokban, ahol kellő számú bölcsődei és óvodai férőhely van, a kisgyerekes anyák 50-70 százaléka dolgozik, míg Magyarországon csak 10-15 százalékuk, pedig visszasegítésük a munkaerőpiacra az adó- és járulékbevételeken keresztül sokszorosan megtérülne.

Magyarország a GDP 2,5-3 százalékát költi a gyerekek után járó pénzbeli ellátásokra, évi több mint 800 milliárd forintot, többet, mint bármelyik európai ország. Bölcsődére és óvodára viszont csak a GDP 1 százalékát fordítja, fele annyit, mint a skandináv országok vagy Franciaország.

Harc a férőhelyekért

Tavaly év végén 704 bölcsőde üzemelt Magyarországon összesen 36 635 férőhellyel. Ez azt jelenti, hogy a 3 éven aluli gyermekek legfeljebb 12,5 százaléka kaphat bölcsődei ellátást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top