Aktuális

Bírói döntés: a férfiak jobban vezetnek, mint a nők

Diszkriminációval vádoltak egy autósiskolát, a peres ügyében meglepő döntés született.

Egy spanyol bíróság igazat adott egy autósiskolának abban a perben, amely arról folyt, hogy joga van-e arra kötelezni a női sofőröket, hogy több gyakorlati órát vegyenek, mint a férfi vezetők. Javier Albar bíró azzal indokolta a döntését, hogy az erősebbik nem képviselői jobban vezetnek. A bírósági döntés azonban óriási vihart kavart Spanyolországban – írja a brit Independent című lap.

Az ügy azért került bíróság elé, mert a Gasque autósiskolát diszkriminációval vádolták, mondván: az oktatók a férfiaktól 665 eurót (átszámítva mintegy 197 ezer forintot) kértek el, míg a nőktől 850 eurót (átszámítva körülbelül 252 ezer forintot). Az elégedetlen nők azt követelték a zaragozai cégtől, hogy töröljék el az árkülönbözetet.

Bírói döntés: a férfiak jobban vezetnek, mint a nők

Az autósiskolát ugyan 4 ezer eurós (átszámítva mintegy 1,2 millió forintos) pénzbírság megfizetésére kötelezte a bíróság, ám Judge Albar felvetette, hogy a társaság fellebbezhet a perben azzal érvelve, hogy a férfiak sokkal jobban vezetnek. A bíró azzal indokolta a kijelentését, hogy a spanyolországi közlekedésügyi hatóság statisztikái szerint a férfiak ügyesebben és jobban szerepelnek az autóvezetési vizsgákon, mint a nők.

A spanyolországi női aktivisták azonban kijelentették, hogy petíciót nyújtanak be az alkotmánybírósághoz.  

A kutatások szerint egyébként a nőknek tényleg több gyakorlásra van szükségük, hogy sikeresen átmenjenek az autóvezetési vizsgán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top