Aktuális

Bátorságáért díjazták az ellenzéki újságírónőt

Tom Stoppard brit drámaírónak és Irina Halip fehérorosz ellenzéki újságírónőnek ítélték oda idén a brit PEN/Pinter-díjat.

A Nobel-díjas Harold Pinter emlékére 2009-ben alapított díjat évente egy brit írónak és egy olyan kollégájának adják át, akit az emberi jogok védelmezése, nézetei kinyilvánítása miatt üldöznek hazájában.

A 76 éves Tom Stoppard a londoni díjátadó ünnepségen elmondta, hogy Irina Halip fehérorosz újságírót választotta másik díjazottnak. Indoklása szerint azért esett rá a választása, mert az újságírónő a fenyegető börtönt is vállalva fogalmazta meg kritikáját a fennálló autokrata kormánnyal szemben. Az újságíró az orosz Novaja Gazeta munkatársaként számos alkalommal tiltakozott az emberi jogok megsértése miatt is.   

Forrás: bnp.by
Forrás: bnp.by

“Újságíróként kezdtem a pályámat, és büszke vagyok arra, hogy egy bátor riporterrel oszthatom meg a díjat” – fogalmazott Stoppard, a Szerelmes Shakespeare, a Rosencrantz és Guildernstern halott és Az igazi című darabok világszerte nagy tekintélynek örvendő szerzője.

Irina Halip elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tekinti a díjat. Azért is sokat jelent számára, mert elismeri azt az igazságos küzdelmet, amelyet a belorusz emberek vívnak emberi jogaik és méltóságuk megőrzéséért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top