Aktuális

Kiszivárogtak a családi járulékkedvezmény részletei

A kedvezmény kiterjesztése alapvetően a három vagy több gyermeket nevelő családokat, illetve a két gyermeket nevelő egyedülállókat érinti kedvezően.

A jövő héten terjeszti az Országgyűlés elé a 2014-re vonatkozó adótörvény-módosításokat tartalmazó javaslatcsomagot Varga Mihály pénzügyminiszter. A salátatörvény egyik leghangsúlyosabb eleme a családi járulékkedvezmény bevezetése. Azok a családok, amelyek alacsony jövedelmük miatt a személyi jövedelemadójukból nem tudják teljes egészében igénybe venni a családi kedvezményt, a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulék és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is érvényesíthetik azt – írja az Adózóna.hu.

Így a családi kedvezmény révén elérhető maximális megtakarítás a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik. Ez azonban csak a bruttó 300 ezer forint jövedelemmel rendelkező családok esetében igaz (ideértve a gyermeküket egyedül nevelőket is).

Kiszivárogtak a családi járulékkedvezmény részletei

Az Adózóna úgy értesült, hogy a családi járulékkedvezmény összege a következőképpen alakulna: a biztosítottat a személyi jövedelemadó törvény szerint megillető családi adóalap-kedvezmény összegéből le kell vonni a biztosított és házastársa, illetve élettársa által ténylegesen érvényesített adóalap-kedvezményt. A fennmaradó adóalaprész szja-tartalmának megfelelő összeget, vagyis a 16 százalékát lehet családi járulékkedvezményként érvényesíteni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint a kedvezmények kiterjesztése összesen 260-270 ezer háztartás számára hoz ez előnyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top