Aktuális

Hamarosan vége a bölcsődei várólistáknak

Jelenleg több mint 37 ezer hely van, több településen már sikerült megoldani a gyerekek elhelyezésének gondját, ám elsősorban a nagyobb városokban kellene még több bölcsődei hely.

Az elmúlt 3 évben hozzávetőleg 3200-zal bővült a bölcsődei helyek száma, összesen 37 400 kisgyerekről gondoskodnak ezekben az intézményekben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációjában kellene több bölcsődei hely. Növekedett ugyanis a fiatal diplomás nők száma, közülük sokan a gyed, a gyes lejárta előtt visszatérnek a munkába.

Újabb helyek

A tervek szerint a következő évben további 100 bölcsődét újítanak fel, 3 ezer új helyet adnak át, korszerűsítések is lesznek, ezek 1900 helyet érintenek, 250 új bölcsődei csoportot indítanak el, és 500 új bölcsődei munkahelyet is teremtenek.

Hamarosan vége a bölcsődei várólistáknak

A bölcsődei helyek egyenetlenül oszlanak el az országban, ezért helyenként lehetnek várólisták. A Magyar Bölcsődék Egyesülete szerint az elmúlt évek fejlesztései eredményeként Budapesten megszűnőben van a bölcsődei helyhiány. A fővárosban jelenleg 11 863 bölcsődei hely van, ez a szám lassan, de folyamatosan tovább nő, legutóbb például a Ferencvárosban adtak át egy 40 helyes modern intézményt.

Fejlesztések

S mi a helyzet vidéken? Fejlesztésekre ott is szép számmal akad példa. Például a Vas megyei Táplánszentkereszten jól felszerelt óvoda, iskola működik, és 75 millió forint pályázati pénzből megépült egy 20 helyes bölcsőde is. Ezért a közeli Szombathelyről szívesen költöznek a községbe fiatal házaspárok. A Békés megyei, 5200 lakosú Újkígyóson nemrégen adtak át egy 24 kisgyermek ellátására berendezett új bölcsődét.

Nincs tolongás viszont a Pest megyei, 12 ezres lélekszámú Pilisen néhány hónapja átadott bölcsőde 48 férőhelyéért. A település egyetlen bölcsődéje nagyrészt uniós forrásból, 377 millió forintból épült meg, és az evangélikus egyház működteti. Nyíregyházán elegendő a bölcsődei hely, az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátását 9 bölcsődében biztosítja. Nógrád megye egyetlen önkormányzati fenntartású bölcsődéje Balassagyarmaton működik, és az Új Széchenyi Terv keretében 100 millió forintból korszerűsítették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top