Aktuális

Női kvótát követelnek a nagyvállalatokhoz

Továbbra is szerény a nők aránya az uniós országok nagyvállalatainak felügyelő bizottságaiban.

Az Európai Parlament (EP) igazságügyi, valamint nőjogi bizottsága úgy foglalt állást, hogy kötelezővé kellene tenni a tőzsdei jegyzésű nagyvállalatok felügyelő bizottságában a nők legalább 40 százalékos arányát. A parlamenti szakbizottságok ezzel az Európai Bizottság tavaly novemberi indítványához csatlakoztak.

A szakbizottságokban meggyőző többséggel fogadták el az előterjesztést. Nem kapott többséget az a konzervatív módosító indítvány, amely a családi tulajdonban levő nagyvállalatokat kivonta volna a szabályozás hatálya alól. Evelyn Regner osztrák szociáldemokrata EP-képviselő szerint az indítvány elfogadása esetén olyan hatalmas cégek bújhattak volna ki a kötelezettség alól, mint például a BMW, illetve a Lego.

Női kvótát követelnek a nagyvállalathoz

Az úgynevezett női kvóta kérdésében a tagállamok kormányait megjelenítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek együttdöntési joga van, vagyis a két EU-intézménynek egyetértésre kell jutnia egymással ahhoz, hogy érvényes uniós szabályozás szülessen. Egyes EU-országokban azonban egyelőre ellenállásba ütközik a kötelező női kvóta elfogadtatása – köztük a legfajsúlyosabb tagállamban, Németországban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top