Aktuális

Már drámai a nőhiány Kínában

Demográfiai trendek miatt a következő évtizedben több tízmillió férfi maradhat feleség nélkül Kínában. Jól jövedelmező iparággá válhat a "feleségturizmus".

Az évtized végére házasulandó korú kínai férfiból akár 30-40 millióval is több lehet, mint nőből, s még ennél is nagyobb lehet a házastársat nem találók száma. A jelenség hátterében több politikai, demográfiai és kulturális tényező áll.

Elnőtlenedő falvak

A népszaporulat szabályozására az országban 1979 óta él az „egykepolitikaként” elhíresült, eredeti formájában családonként egy gyermek vállalását engedélyező családtervezési rendelkezés. Az ennek hatására általános gyakorlattá vált szelektív abortuszok következtében ma Kínában minden 100 leánygyermekre születésekor 117 fiú jut, miközben a globális átlag 106 körül alakul. A kínai társadalom hagyományosan is előnyben részesíti a fiúgyermekeket, aminek – elsősorban vidéken – gyakorlati jelentősége is van, a fiúk ugyanis nagyobb segítséget jelentenek a mezőgazdasági munkában.

Az erősebb nem túlsúlya ennek következtében a városokon kívül olyan méreteket öltött, hogy óvatos becslések szerint is több száz falu van az országban, amelyben nem akad leány. Az ottani férfiaknak esélyük sincsen a házasságra, amihez a demográfiai trendek mellett jellemző pénztelenségük is hozzájárul.

Már drámai a nőhiány Kínában

 

Fellendülhet a prostitúció

A közvélemény-kutatások szerint a kínai nők elvárásai igen magasak leendő férjükkel szemben: az átlagnál jobb havi jövedelem, lakás, továbbá az autó szinte alapkövetelmény. A szingli férfiak arányának növekedése szociológusok szerint az erőszakos cselekedetek számának emelkedését okozhatja, s egyfajta társadalmi frusztrációhoz is hozzájárul. A jelenség súlyosbodása minden bizonnyal a prostitúció iránti keresletet is táplálja majd, emellett fokozhatja a szomszédos országok eladósorban lévő leányainak adásvételét.

Az internetes beszámolók szerint Vietnam, Korea és Malajzia hölgyei a legkelendőbbek a kínai férfiak körében, akik rendszerint a családdal való megegyezés értelmében szó szerint megveszik jövendőbelijüket. A kiszemelt lányok általában szegény családból valók, számukra a kínai férj sokszor felfelé házasodást és jobb életkörülményeket jelent.

Az „elnőtlenedés” trendjéből a szemfülesebbek hasznot is húzhatnak. Egészen biztos sikerrel kecsegtetnek majd például a kifejezetten feleséget keresőkre specializálódott társkereső szolgáltatások, de a legális keretek közt működő „feleségturizmus” is jól jövedelmező iparággá fejlődhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top