Aktuális

Egyre több itthon a gyerekprostituált

Program indul Magyarországon a gyermekprostitúció ellen, felvilágosítással szorítanák vissza terjedését.

2010-ben több mint 3 ezer gyermeket bántalmaztak Magyarországon, a hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint a gyermekbántalmazások 5 százaléka szexuális abúzus. A kriminálstatisztikai adatok szerint a gyerekek ellen irányuló szexuális bűncselekmények sértettjei leggyakrabban a 13-14 éves lányok. Egy másik adat szerint Magyarországon évente átlagosan 50-70, 18 év alatti  prostituáltat találnak a rendőrök. Szinte kivétel nélkül intézetben nevelkedett kiskorúakról van szó.

Elhallgatott esetek

Hogy pontosan hány gyereket ér szexuális bántalmazás, és mekkora a gyerekprostitúcióra kényszerített kiskorúak száma idehaza, arról nemcsak azért nehéz pontos adatot adni, mert az eseteknek csak a töredéke jut a szülők, pedagógusok és a rendőrség tudomására, hanem azért is, mert alig vannak erre vonatkozó kutatások. Kugler Gyöngyvér pszichológus, igazságügyi szakértő szerint a rendőrségi statisztikák azt mutatják, csupán 300-400 esetben jutnak el ezek az ügyek az igazságszolgáltatás valamelyik fázisába, tehát a nyomozati vagy a bírósági szakaszba. Ugyanakkor több felmérés szerint ennél jóval több, akár húszsoros is lehet a gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazások száma.

Ez ellen akarja felvenni a küzdelmet az Európai Regionális Szervezet (ERGO) „Nyitott szemmel a gyermekek védelmében” elnevezéssel indított programja, amelynek keretében iskolákban, nevelőintézetben és gyerektáborokban tartanak majd foglalkozásokat. Céljuk, hogy megelőzzék és visszaszorítsák a prostitúciót és a gyermekek szexuális bántalmazását, valamint kiutat mutassanak a fiatal lányoknak. Emellett tanácskozásokkal és felvilágosító kampányokkal kívánják felhívni a társadalom figyelmét a problémára.

„Bár lehetetlen a prostitúció teljes visszaszorítása, mégis megengedhetetlen, hogy gyerekeket kizsákmányolnak, kihasználnak és prostitúcióra kényszerítenek” – hangsúlyozta az NLCafénak Ékes Ilona országgyűlési képviselő, az ERGO elnöke.

Megbújnak a világhálón

Ugyanakkor a gyerekprostitúció problémáját egyetlen ország nem tudja megoldani, hiszen mára országhatárokon átnyúló szervezetek működnek. Németh Ágnes az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője szerint komoly nemzetközi összefogást igényel ezeknek a bűncselekményeknek felderítése. Az internet korában akár a pedofíliát, akár a gyerekprostitúciót szervező személyek „nagyon jól el tudják magukat rejteni”. Mert míg a gyermekekről készült pornográf képeket tartalmazó szerver az egyik országban működik, a szervező egy másik országban van, a gyereket pedig egy harmadikba közvetítik ki.

Az EU-ban mintegy 270 ezer ember esik szexuális kizsákmányolás áldozatává, s 3600 szervezett bűnözői csoport működik, ez évente 100 milliárd eurós kárt okoz az uniónak – derül ki az Európai Parlament szervezett bűnözéssel foglalkozó bizottságának a jelentéséből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top