Aktuális

A kullancsok kórokozókat terjesztenek? (x)

A kullancsok által terjesztett kórokozók közel kétszáz fertőző betegség kialakulásában játszanak szerepet.
A kullancsok kórokozókat terjesztenek?

Ezek közül vannak olyanok, melyek kizárólag emberi megbetegedést, mások kizárólag vadon élő állatok betegségeit okozzák, és vannak, amelyek csak valamelyik háziállatfajt betegítik meg. A Magyarországon honos kullancsok közül kutyák esetében két kullancsfaj, a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) a legjelentősebb. A Lyme-kórt előidéző borrelia vagy az anaplazmózisért felelős anaplasma fajok terjesztésében a közönséges kullancs, a kutya babéziózist előidéző babéziákat pedig a kutyakullancs terjeszti. A megbetegedések előfordulása azon múlik, hogy az adott földrajzi területen milyen kullancs, illetve milyen általuk terjesztett kórokozók fordulnak elő. Ma Magyarország egész területén és az évszaktól függetlenül találkozhatunk kullancsokkal, melyek hordozói, szakszóval élve vektorai lehetnek különféle megbetegedések kórokozóinak.

A kullancs közvetítette kórokozók (vírusok, baktériumok, egy- vagy többsejtű paraziták) leggyakrabban csípéssel, vérszívás alkalmával (a kullancs nyálával) jutnak át a kullancsoktól védtelen egészséges állatokba. A csípést követően a megbetegedések tünetei bizonyos idő elteltével (lappangási idő) jelentkeznek.

A kullancsok kórokozókat terjesztenek?

Babesiosis (vérfestékvizeléses láz): A fertőzés súlyos, nemegyszer halálos kimenetelű megbetegedést eredményezhet. A betegség jellegtelen tünetekkel, bágyadtsággal, lázzal, gyengeséggel kezdődik, majd barna-vörösre színeződik a kutya vizelete, nyálkahártyája besárgul. A kutya lépe megnagyobbodik, veseműködése és keringése súlyos mértékben károsodik. Idejekorán elvégzett állatorvosi beavatkozással a kutya élete még megmenthető, de súlyosabb tünetek fellépése során vagy elhúzódó esetben a babéziózis végzetes lehet.

Lyme borreliosis (Lyme-kór): Az egész szervezet betegsége. Fő tünetei: bágyadtság, bőrpír, láz, arcidegbénulás, látás-, hallászavar, egyensúlyzavar, izületi- és izomfájdalom, sántaság, szívritmuszavar. Az izületek megnagyobbodhatnak, a kutya nehezen mozog, vagy egyáltalán nem bírható mozgásra. Egy tünet megszűnése vagy megszüntetése nem jelenti a Lyme-kóros beteg gyógyulását. Hosszan, akár hónapokig tartó gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Sajnos a betegséget követően nemegyszer szövődményes elváltozások is visszamaradhatnak.

Anaplazmózis: (kullancs-láz vagy Pasteur láz) A betegség kórokozója egy baktérium, mely szintén kullancscsípést követően jut a kutyák, macskák vagy más emlősök vérébe, és idéz elő úgynevezett granulocitás anaplazmózist. Ez a fertőzés gyakran a Lyme-kórral együtt jön létre, nem ritka tehát az úgynevezett koinfekció, azaz a kettős fertőzöttség. A tünetek magas lázzal, lépmegnagyobbodással és fáradékonysággal járnak, melyet a vérképben jelentkező jellegzetes tünetek kísérnek. Leggyakrabban legyengült szervezetű egyedekben fordul elő. A megbetegedés több hetes antibiotikum-kezeléssel gyógyítható, de a fertőződés nem jelent védelmet egy újbóli fertőződés ellen.

A kullancsok kórokozókat terjesztenek?

Elsődleges célként a kullancsok csípései elleni védekezés kell, hogy szemünk előtt lebegjen. A korszerű kullancsellenes kezelés során a kórokozók átvitelét a vérszívás megakadályozásával kerülhetjük el. Ha a kullancs távol tartó hatású (repellens) szerrel találkozik, akkor még a vérszívás előtt elpusztul, és nem jön létre a fertőződés. Ezek a kullancsok elengedik áldozatukat, nem kezdik meg táplálkozásukat, és rövid időn belül elpusztulnak.

Előzzük meg tehát a kullancs által közvetített betegségek átvitelének lehetőségét, és alkalmazzunk kutyánkon repellens hatású Advantix spot on-t!

 

Dr. Lukács Zoltán
Kisállat-klinikus állatorvos

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top