Aktuális

Facebook: miről ismerheted fel az álprofilt?

Veled is előfordult már, hogy számodra ismeretlenek jelöltek be a Facebookon? Te pedig naivan visszajelölted őket, hiszen a barátnőd is megtette már korábban? Az álprofilozók nyomába eredt Kollár Fanni.

Különös dolog történt velem. Egy régi ismerősöm új profillal jelölt be, arra hivatkozva, hogy a korábbi oldala jelszavát elfelejtette. Aztán minden ok nélkül információkat, adatokat akart kihúzni belőlem, és találkozót sürgetett velem és a csajokkal. Végül kibukott, hogy nem is a mi Zsófink írogat nekünk, hanem valaki egészen más, aki ugyanazzal a névvel regisztrált, és aki mellesleg még Zsófi fényképét és adatait is felhasználta, hogy hitelesnek tűnjön.

Mi rögtön jelentettük a rendszergazdáknak, viszont azóta sem történt semmi: a profil ugyanúgy létezik. De vajon mi értelme egy hamis profilnak? És vajon mi történt volna azon a találkozón? Honnan tudhatjuk ezek után, hogy ki valódi? A fake profilok nyomába eredtünk. Egyelőre négy lépcsőt találtunk.

Facebook: miről ismerheted fel az álprofilt?1. szint: Élelmes civilek

Létezik egy sor olyan verseny és játék, ahol az nyer, aki a legtöbb lájkot gyűjti be. Ha már nincs több (igazi) ismerősöd, akiket rá tudsz venni, hogy lájkoljanak, esetleg még neked is eszedbe juthat, hogy álprofilokat hozol létre (lehetőleg jó sokat), és ezeken keresztül lájkolod a saját oldalad, illetve ahol nyerni akarsz. Az ilyeneket könnyű felismerni: általában tíz vagy annál kevesebb ismerősük van. Ezt nemrég a játékokat szervezők is felismerték, ezért mostanában – már a szavazás előfeltételeként – legalább száz ismerőssel kell rendelkeznie a voksolónak.

2. szint: Ártalmatlan marketing

Biztosan a te ismerőseid között is vannak olyanok, akikről valójában nem is tudod pontosan, hogy honnan ismered őket, de érdekes dolgokat szoktak megosztani – például néhány olyan márkáról is, amit te is kedvelsz. Sok álprofil mögött valójában pont maguk a brandek állnak – szívesen reklámozzák magukat ők is a közösségi oldalon, trükkös módon is. Hiszen mennyivel meggyőzőbb, ha egy ismerősöd ajánl egy új terméket, nem? A marketingszakmában avatárnak hívják ezeket a hamis, cégek által készített profilokat, amelyek kifejezetten a cég szolgáltatásait ajánlják – bár igyekeznek természetesen nem nyilvánvalóvá tenni ezt.

3. szint: Gonosz ismerősök

Veszélyesebb, ha rólad, vagyis a profilodról készítenek másolatot. Ilyenkor akár még a nevedben is posztolhatnak, ráadásul képtelenségeket vagy arc nélküli meztelen képeket, amik rossz híred keltik. Ilyenkor mindig gondold át, volt-e a közelmúltban olyan eset, amikor megbántottál valakit, vagy nézeteltérésed volt. De sajnos van olyan is, akit semmilyen érdek, csak pusztán a rosszindulat hajt.

4. szint: Helyetted vásárolnak   

Gyanús lett, hogy akár egy közeli barátod túl sokat kérdez, ráadásul olyan anyagi infókat, amik csak rád tartoznak? Igen, az adathalászat legegyszerűbb színtere az internet. A csalók egyszerűen lemásolják egy barátod profilját, valamilyen indokkal újra bejelölnek, és az ő nevében kérnek rá, hogy ugyan már tölts ki például egy tesztet. Természetesen magadról! Te mit sem sejtve válaszolgatsz a kérdésekre, a megszerzett adatokkal viszont könnyen visszaélhetnek – jobb esetben egy regisztrációnál, ha pedig pechesebb vagy, mindjárt egy nagy értékű vásárlást ütnek nyélbe a neved alatt.

Így csekkold!
Fotó alapján: Ha a profilkép túl jó pasit vagy nőt, esetleg elmosódott arcképet mutat, esélyes, hogy hamisítóval van dolgod. Vizsgáld meg a többi képét, az albumait. Ha zömében csak tájképeket tesz fel, vagy kizárólag róla vannak beállított fotók, jobb nem visszajelölni. Ha kép alapján szeretnél valakit azonosítani, csak másold be a gyanús profil URL kódját például a www.tineye.com képkeresőbe!
Profil alapján: Van, amikor a profilhamisítók nem fordítanak elég figyelmet a névjegy precíz kitöltésére. Hiányos az iskola, a munkahely, vagy csak a nem van megadva. Akkor is fogj gyanút, ha a felhasználó neve furcsa: Wodoo, Izomagy vagy Cica és társai.
Aktivitás alapján: A hálózaton való mozgásteret megfigyelve is fel lehet ismerni a hamis felhasználókat. Általában közösségi csoportokon keresztül próbálnak nyomulni a szolgáltatásaikkal, tuti ötleteikkel, és elég kíváncsiak.
Csoport segítségével: Ma már sok olyan nyílt csoport van a Facebookon, melyek a leleplezés céljából jöttek létre. Ide csak olyan profilokat posztolnak, amik valamiért gyanúsak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top