Aktuális

Így távolítsd el helyesen a kullancsot, és így védekezz ellene!

Az időjárás kicsit megbolondult, a vénasszonyok nyara kicsit elhúzódott. A csodálatos őszi napfényben az idő tökéletes a kirándulásra. Ha elindulunk, érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a kullancsok elleni védekezésre, mert igen komoly és nehezen kezelhető betegségeket terjesztenek.

A kullancsok komolyabb betegségeket tudnak okozni, mint azt gondolnánk. A legismertebb talán a Lyme-kór, amelyet mindenki a piros folt megjelenésével azonosít, holott a helyzet ennél sokkal bonyolultabb, a borrelia baktérium sok esetben évikig rejtőzködhet a szervezetben, egymástól független és így nagyon nehezen beazonosítható tüneteket okozva. Az esetek 40 százalékában egyáltalán nem is jelentkezik az oly gyakran emlegetett vándorló piros folt. A lyme-kóron kívül sajnos még rengeteg nehezen diagnosztizálható és lassan, fájdalmasan kezelhető betegséget okozhatnak ezek az állatok.

Megdöbbentő felvétel: először sikerült lefilmezni, hogyan fúrja be magát a kullancs az áldozatába:

 

Így távolítsd el helyesen a kullancsot és így védekezz ellene!Nincs védőoltás, védekezni kell

Miután védőoltás csak nagyon kevés, kullancs által terjesztett betegség ellen van, az egyetlen lehetőség, amivel kivédhetjük ezeket a betegségeket, a megelőzés. Azt viszont mindenképpen érdemes komolyan vennünk mind az emberek, mind az állatok esetében.

De tévhit az is, hogy a kullancsok csak nyáron aktívak, hiszen téli aktivitásuk megegyezik a nyárival, tehát bármelyik évszakban is járjuk a természetet, mindig gondot kell fordítanunk a kullancsok elleni védekezésre. Jó, ha azt is szem előtt tartjuk, hogy nem kizárólag erdőben találkozhatunk kullancsokkal, hanem parkban, játszótéren, sőt már kertben is. A legkisebbeket is mindig védjük teljes testet fedő ruházattal és megfelelő kullancsriasztó spray-vel.

Általános szabály, hogy 3-4 óránként újra be kell fújni mindenkit kullancsriasztóval, mert hatása ennyi idő alatt elmúlik. Az állatok védelmére is fordítsunk figyelmet, kutyáknál használhatunk bolhanyakörvet, az a kullancscsípés ellen is véd.

Mindig öltözzünk fel az évszaknak megfelelően úgy, hogy lehetőleg a bőrünk minél nagyobb felületét védje valamilyen ruha. Ezeket a ruhadarabokat is vizsgáljuk át otthon, mert a kullancs sok esetben még a mosógépet is túléli, simán lehet, hogy később egy már kimosott ruhadarabról kerül ránk. Fontos, hogy a ruhával nem fedett bőrfelületeken mindig használjunk megfelelő kullancsriasztót embereken és állatokon is.

Ne dőlj be a Facebooknak!

A Facebookon sorra terjednek a népi praktikák a kullancs kiszedésére vonatkozóan, ezeket felejtsd el! A kullancs pont akkor öklendezheti beléd a mindenféle kórokozóval fertőzött nyálát, amikor nem kap rendesen levegőt, tehát mondjuk akkor, amikor valami megbízhatatlan forrásból származó ajánlás alapján zsíros krémmel kenegeted. Ugyanez a helyzet a gyufás, kikergetős módszerrel. Ez sem kimondottan ajánlott. A legjobb a patikában kapható kullancscsipesz használata, jó, ha ez mindig van a táskánkban, és az is sokat segíthet, ha eltávolítás után a csípés helyét lefertőtlenítjük. A legfontosabb pedig: hogyha olyan helyen jártunk, ahol előfordulhat kullancs, mindig alaposan vizsgáljuk át a család összes tagját és kedvencét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top