Aktuális

Ferenc pápa lett az év embere

Az egyházfőt választotta az év emberének az amerikai Time magazin.

A magazin indoklása szerint a katolikus egyházfő „a lelkiismeret új hangjává vált” pápaságának kilenc hónapja alatt. „Ritkán történik meg, hogy a nemzetközi színtér egy új szereplője ilyen gyorsan ekkora figyelmet keltsen fiatalok és idősek, hívők és nem hívők körében egyaránt” – jelentette ki Nancy Gibbs, a Time főszerkesztője.

A pápa olyan ismert személyiségekkel állt versenyben az év embere címért, mint Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos dokumentumokat kiszivárogtató volt munkatársa, Edith Windsor melegjogi aktivista, Bassár el-Aszad szíriai elnök és Ted Cruz texasi szenátor.

A Vatikán üdvözölte a Time választását. Federico Lombardi szóvivő pozitív jelzésnek nevezte a döntést, amely “egy olyan emberre vonatkozik, aki a mai világban spirituális és vallási értékekért száll síkra, és mélyenszántó gondolatokat fogalmaz meg a békéről és igazságosságról”. A pápa nem keresi a dicsőséget – mondta Lombardi. Az, hogy az év emberének választották, azt jelzi, hogy megértették küldetését. “A pápa természetesen örül ennek” – jegyezte meg a szóvivő.

Ferenc nem az első pápa, akit a Time az év emberének választott. 1962-ben XXIII. János, 1994-ben pedig II. János Pál kapta meg ezt a címet. Tavaly az újjáválasztott amerikai elnök, Barack Obamáé lett a megtisztelő cím.

12 laza pillanat Ferenc pápától:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top