Aktuális

Ötezer forinttal többet kaphatnak, akik tartósan beteg gyereket ápolnak

Családok, akik tartósan beteg gyermeket, hozzátartozót ápolnak otthon ahelyett, hogy intézményre bíznák, ezentúl nettó ötezer forinttal több pénzt kaphatnak havonta: ezt jelenti a most bevezetett kiemelt ápolási díj. Az érintett családok és érdekvédő szervezetek viszont ápolási díj helyett továbbra is minimálbért, valamint munkaviszonyt kérnek.

Elkészült a rendelet, amely meghatározza a kiemelt ápolási díj összegét, valamint a jogosultak körét. A szabályozás értelmében a támogatást azok a hozzátartozók kaphatják, akiknek gyermeke tartósan beteg és így állandó ápolásra szorul, mert nem tud a lakásban önállóan közlekedni, étkezni, tisztálkodni vagy öltözködni. Felnőtteknél a kiemelt díj akkor jár, ha az ápoltról a rehabilitációs hatóság megállapítja, hogy egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes. A kiemelt ápolási díj összege bruttó 53 ezer, körülbelül nettó 48 ezer forint. Ez a változás meglehetősen távol áll az érintettek eddigi követeléseitől.

A tartósan beteg gyereket nevelő családok, valamint civil szervezetek tavaly december 3-án tartottak egy békés tüntetést, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselőjének átadott petíciójukban követelték a minimálbér bevezetését, a nagycsaládosoknak járó kedvezmények kiterjesztését, valamint azt is, hogy az ápolási időt a kormány tekintse munkaviszonynak.

A napokban életbe lépett új rendelettel kapcsolatban Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy a rendelet számos pontban nem fogalmaz egyértelműen. „Továbbra sem világos, hogy kiknek jár a kiemelt ápolási összeg. Elképzelhető például, hogy egy gyerek fel tudja húzni a nadrágját, de nem tudja begombolni és felhúzni a cipzárt. Ő akkor most önállónak számít öltözködés terén, vagy sem? Nem tudjuk azt sem, hogy hova sorolják azokat a gyerekeket, akik súlyosan epilepsziásak, de mellette önállóak, és az sem egyértelmű, hogy 18 éves kor után is igényelhető-e ez az összeg. A december 3-ai tüntetésünkre és az ott átadott petíciónkra válaszul december végén kaptunk egy levelet Soltész Miklóstól, a szociális és családügyért felelős államtitkártól (Emberi Erőforrások Minisztériuma), melyben méltatják a megemelt ápolási díjat, valamint elutasítják a munkaviszonnyal kapcsolatos követelésünket, többek között adminisztrációs terhekre hivatkozva.”

Az egyesület elnöke elmondta, hogy terveik szerint írnak még egy levelet, melyben felajánlják segítségüket az adminisztrációs terhek viseléséhez, továbbá ismételten összefoglalják megválaszolatlan kérdéseiket, kifogásaikat. „Természetesen örülünk az ápolási díj megemelésének – folytatja Csordás Anett. – Az érintett szülők ugyanakkor arról számolnak be, hogy a december 29-én közzétett rendeletet a hivatalokban nem ismerik, ezért sorra elküldik őket, hogy érdeklődjenek január közepén-végén. Ilyenkor a hivatalokban hozzáteszik azt is, hogy visszamenőleg sajnos nem fogják tudni rendezni a különbözetet…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top