Aktuális

Hó alatt az ország keleti része – fotók!

Keleten már beköszöntött a tél, a hétvégén akár 20 centis hó is lehet.

A Jászság, a Hortobágy, a Hajdúság és a Nyírség területén szerda este óta változó intenzitással havazik, Eger körzetében és a Mátrában hódara hull. Gyengén havazik az M3-as és az M35-ös autópálya mentén is.

20 centis hó, ónos eső

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelentős mennyiségű hóra, hófúvásra, ónos esőre is számítani lehet a következő napokban, ezért mindenkitől azt kérik, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket. A meteorológiai előrejelzések szerint a hét végén – várhatóan pénteken, szombaton – havazás éri el az országot, egyes területeken akár 20 centiméteres hóréteg is kialakulhat, továbbá helyenként ónos eső is várható.

Péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, illetve a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre jelentős hótakaró alakulhat ki. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.

Megnézem
Összes kép (1)

 

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést. Fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani.

Akik a tömegközlekedést választják, azoknak is fel kell készülniük a késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthon is számítani lehet egy esetleges áramkimaradásra.

A katasztrófavédelem ígéri, folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top