Aktuális

20 centis hóra, hófúvásra figyelmeztetnek

Az ország tíz megyéjében van érvényben első fokú vagy másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a télies időjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját.

Veszélyes hótorlaszok

Baranya, Somogy és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, s a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Tolna megyére a havazás miatt első fokú, a hófúvás miatt viszont ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis első fokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is első fokú figyelmeztetés van érvényben.

Nagy intenzitású havazás

A reggeli órákban a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron-Szolnok-Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 centiméteres, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig.

A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Készenlétben a honvédség

A katasztrófavédelem 2700 melegedőhelyet jelölt ki, ahol akár 710 ezer embert is el tudnak helyezni. A közútkezelő 772 járművel, a katasztrófavédelem 680 speciális eszközzel, 220 terepjáróval, a megyei, országos és járási, önkéntes mentőszervezetek 6000 fővel, a polgári védelem 4300 tehergépkocsival és munkagéppel biztosítja a védekezést. További 37 karitatív jármű és 1500 mentőautó áll készenlétben, szükség esetén a rendőrség és a honvédség is biztosítja a megfelelő erőket.

Ne induljunk útnak!

A lakosságtól azt kérik, hogy kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, felkészülten induljanak útnak, ne foglalják el a leállósávokat, és segítsék a hóeltakarító gépek és a hatósági járművek mozgását. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak ezekben a térségekben addig, amíg az időjárás nem enyhül, és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel.

A társaság Útinform szolgálatának munkatársai hivatalos Facebook– és Twitter-oldalukon reggel fél 6 és este fél 6 között naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról. A Útinform honlapján folyamatos tájékoztatást kaphatnak a közlekedők, megtalálhatók rajta a megyei és az autópálya-diszpécserek telefonos elérhetőségei is, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-as telefonszámon kereshetik az autósok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top