Aktuális

Palya Bea: “Folyton tele vagyok ötletekkel!”

Az ezerarcú dalszerző énekesnő akkor sem tud épp "semmit csinálni", amikor semmit nem csinál.
Fotó: Trokán Nóra
Fotó: Trokán Nóra

1. Hová költözne el legszívesebben, és miért?
Nagyon szeretek itthon élni, gyökeret vertem itt. Csak rövid időre mennék el, de akkor biztos valami ősi tájra, ahol furcsa állatok laknak. Például a Galápagos-szigeteken türkizkék lábú madarak is élnek, azt egyszer megnézném. Vagy eltöltenék néhány hónapot Afrikában, oroszlán, zsiráf, elefánt után leskelődnék. És a kislányomnak is megmutatnék egy csomó varázslatos tájat és arcot. Fogok is…

2. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

A szülésem. Amikor először néztem Lili szemébe. Sok gyönyörű pillanatot megéltem előtte is, de abban a nézésben volt eddig a legtöbb élet! Remélem, megélhetek még ilyen szembe-találkozást.

3. Sokan, sokfélét írtak, mondtak már önről. Ki volt az, aki legjobban elkapta az ön lényegét, és mit mondott pontosan?
A hangmérnököm mesélte egyszer, hogy egy ismerőse a nevem hallatán legyintett egyet, és lekonyuló hangsúllyal azt mondta: “Ja, a Palya Bea! Csinál az mindent…” Valószínűleg nem bóknak szánta, de én annak vettem, mert nagyon szeretem a magam ezerarcúságát. Kíváncsi vagyok, folyton tele vagyok ötletekkel, és imádom azokat megvalósítani. Így hát csinálok mindenfélét, élem az ezer színben pompázó életem.

4. Melyik a kedvenc könyve, és miért?
Hamvas Béla Karnevál című regénye. Néha hangosan hahotázok rajta, néha meg a mondatok ostorcsapások a csupasz hátamon. Intuitív módszerrel olvasom több éve, és még nem értem a végére, de bárhol felütöm, jólesik. A regény figurái a mindennapi életem részeivé váltak, Hoppy Lőrinc postamester “mászolygásait” például rendszeresen idézem.

 Névjegy
• Énekes, dalszerző.
• 1976-ban született Makón, Bagon nőtt fel.
• Hatévesen kezdett el néptáncolni, népzenével foglalkozni.
• Budapesten, az Apáczai Csere János Gimnázium francia tagozatán érettségizett, majd az ELTE Bölcsészettudományi karán szerzett diplomát.
• Egyéni stílust teremtett, színpadi koncertjein a saját dalait adja elő.
• Legfrissebb lemezei: Ezeregy szefárd éjszaka (2012) Altatok (2012).
• 2011-ben életrajzi esszékötetet írt Ribizliálom címmel.
• 2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának.
• 2013-ban új zenekart hívott életre, velük rögzíti a Nő című lemez- és videosorozat dalait.

5. Mi az az emberi hiba, amit a legkönnyebben tolerál?
Valahogy nincs benne a szótáramban az a kifejezés, hogy emberi hiba. Mindenki szeretetből születik és szeretetre való, és van sokféle tulajdonsága. Az ember olyan épp, amilyen. De hogy hibája lenne? Nincs nekem olyan erkölcsi mérőszalagom, amivel ezt mérni tudnám…

6. Kinek a tehetségét irigyli legjobban?
Joni Mitchell dalírói bátorságát, zenei kreativitását szívesen kölcsönvenném egy időre. Vagy Monica Bellucci alakját, Whitney Houston magas hangjait és laza torkát, és még sorolhatnám. De nincs bennem irigység. Fokozatosan tűnt el, párhuzamosan azzal a folyamattal, ahogyan barátságot kötöttem magammal, ahogyan a saját képességeimet elkezdtem megismerni, megszeretni, jobban használni.

7. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
A kislányom lábujjait morzsolgatom, lehetőleg egy napsütötte tengerparton ülve. De jót mosolygok azért ezen még mindig, mert nekem az, hogy nem kell csinálnom semmit, nehezen értelmezhető. De Lili ebben is segít nekem.

8. Mi az a tulajdonság, amit kedvel a másik nemben?

Imádom, hogy a férfiak olyan nagyok. Meg a hangjukat is, azt a mély, búgó hangot, amely egyszerre felizgat és megnyugtat. A napokban épp a Nő című lemezemet veszem fel, és a zenészeim – csodálatos férfiak – néhány számban vokáloznak. Olyan basszusok szólalnak meg ezekből a mellkasokból, amit még soha nem hallottam tőlük, hát, elpirultam, olvadoztam.

9. Mi a legértékesebb tulajdona?
Nincs nekem nagyon tulajdonom. Van a kislányom, a férjem, a barátaim, a dalaim meg az utazásaim. Bár még ezt is olyan furcsa birtokos szerkezettel mondani, hiszen ők nem az “enyémek”, vagy ha igen, akkor én is az “övék” vagyok.

10. Hisz a halál utáni életben?

Úgy sejtem én, hogy a születés és a halál pillanata közti dolog, az csak egy fázis. Szerintem előtte és utána is vagyunk, mindig létezünk. Éneklés közben egy-egy hang lehetőséget ad, hogy megérezzek valamicskét ebből a nem múló világból, és akkor melegséget érzek a szívem körül. Olyat, mint hazaérkezéskor…

10+1. Ki játszaná önt az életéről szóló filmben?

Egy amatőr színésznő Tahiti szigetéről.

 

 Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top