Csirkemájas pástétom pitetésztában
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
• 25 dkg liszt
• 12 dkg margarin
• 1 tojás
• 2 ek víz
• 1 csapott tk só
A töltelékhez:
• 30 dkg csirkemáj
• 15 dkg csirkemellfilé
• 1 fej vöröshagyma
• 1 ek zsír
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
• 1 csokor petrezselyem
• 1 ek kakukkfű
• só, bors
A tészta hozzávalóit öntsük egy keverőtálba, majd 2-3 perc alatt kézzel gyúrjuk homogén tésztává. Formázzunk belőle cipót, folpackkal fedjük le, tegyük a hűtőszekrénybe minimum 1 órára. A töltelékhez a zsírban dinszteljük meg a felkockázott hagymát. Mikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt májat és az apróra kockázott csirkemellet, szórjuk rá az aprított fokhagymát. 15 perc alatt pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne az aprított petrezselymet és a kakukkfüvet. Ha kihűlt a ragu, a tojást is keverjük bele. A tésztát osszuk el kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik részt lisztezett felületen nyújtsuk akkorára, hogy bőven befedje a formánkat. Helyezzük az őzgerincforma aljára a kinyújtott lapot, formázzuk meg belőle az oldalát is. Terítsük el benne a tölteléket. A kisebbik lapot is nyújtsuk ki, fedjük be vele a formát, majd kenjük meg a tojássárgájával, és 200 ˚C-ra előmelegített sütőben süssük 45 percet, míg szépen megpirul a teteje. Szeletelés előtt várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Lila káposztás céklaleves
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg lila káposzta
• 2 közepes cékla
• 1 fej vöröshagyma,
• 3 ek étolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 7 dl zöldségleves
• 2 ek 6%-os borecet
• só, frissen őrölt bors
• 1 mk őrölt kömény
• 2 dl tejföl
A káposztát vékonyan gyaluljuk, a meghámozott céklát kockázzuk fel. Az olajon dinszteljük meg az apróra kockázott hagymát, adjuk hozzá a káposztát és a céklát, kevergetve dinszteljük 15 percet. Öntsük fel a zöldséglevessel, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és ecettel ízesítsük. Főzzük puhára a zöldségeket. A tejfölhöz fokozatosan keverjünk forró levest, majd borítsuk az egészet a leveshez. Egyet forraljunk rajta, és tálalhatjuk.
Currys sárgaborsó-főzelék
Hozzávalók 4 személyre:
• 35 dkg sárgaborsó
• 1 fej vöröshagyma
• 3 ek olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek curry fűszerkeverék
• 2 dl főzőtejszín
• só, frissen őrölt bors
• negyed citrom
• 4 tojás a feltéthez
Az olajon dinszteljük meg az apróra kockázott hagymát az aprított fokhagymával együtt. Adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket, kevergetve 1 percet pirítsuk, majd adjuk hozzá a sárgaborsót, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, olykor megkeverve főzzük puhára a sárgaborsót, ha szükséges, adjunk hozzá vizet. Amikor már majdnem puha a borsó, a tejszínnel öntsük fel, forraljuk össze, és a citromlével tegyük pikánsabbá. Tükörtojással kínáljuk.
Gombás-spenótos rakott palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg csiperke
• 15 dkg leveles spenót
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• olaj
A besamelhez:
• 3 dkg vaj
• 3 dkg liszt
• 4 dl tej
A palacsintához:
• 20 dkg liszt
• 1 tojás
• 1 dl tej
• csipet só
• szódavíz
A töltelékhez olajon dinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá az apróra kockázott gombát, az aprított fokhagymát, főzzük puhára a gombát, sózzuk, borsozzuk, ha kész a gomba, adjuk hozzá az enyhén összevágott spenótot, 1 perc alatt fonnyasszuk meg. Készítsünk besamelt: az olvasztott vajon futtassuk meg a lisztet, majd fokozatosan öntsük fel a tejjel, főzzük sűrűre a mártást. Sózzuk, borsozzuk. A lisztből, tojásból, tejből, csipet sóból és szódavízből hagyományos módon készítsünk sós palacsintát, olajjal kikent serpenyőben süssünk ki 12 vastagabb darabot. Tűzálló tálat kenjünk ki olajjal, helyezzünk rá egy réteg palacsintát (vágjuk a tepsi méretére), kenjük meg besamellel, szedjünk rá gombás ragut. Folytassuk a rétegek készítését, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére palacsintát és besamelt tegyünk. 220 ˚C-os sütőben 25 perc alatt süssük össze.
Kelkáposztás carbonara
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg orsótészta
• 35 dkg kelkáposzta
• 20 dkg húsos szalonna
• 2 gerezd fokhagyma
• olívaolaj
• 4 tojás
• só, frissen őrölt fekete bors
Egy nagy serpenyőben a felkockázott szalonnát süssük zsírjára az aprított fokhagymával együtt, adjuk hozzá a felkockázott kelkáposztát, kevergetve pároljuk puhára, itt-ott süssük ropogósra a káposztát. Enyhén verjük fel a tojásokat, szórjuk meg bőségesen frissen őrölt borssal, adjunk hozzá kevés sót. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, szedjük azonnal a szalonnás serpenyőbe, és öntsük rá a tojást (már ne égjen a serpenyő alatt a tűz), keverjük el, azonnal tálaljuk.
Chili con carne krumplipüré alatt sütve
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg darált sertéshús
• 20 dkg fejtett bab (fagyasztott)
• 20 dkg morzsolt kukorica (konzerv)
• 1 piros kaliforniai paprika
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 tk őrölt pirospaprika
• 2 ek sűrített paradicsom
• étolaj
A krumplipüréhez:
• 1 kg krumpli
• 4 dkg vaj
• 2 dl tej
• 1 tojás
Olajon dinszteljük meg az apróra kockázott hagymát. Adjuk hozzá a felkockázott paprikát, pirítsuk, majd adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk le, adjuk hozzá az őrölt piros paprikát, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel 2,5 dl vízzel, a paradicsompürével, adjuk hozzá a fagyasztott babot. Takaréklángon főzzük egy órát. Végül adjuk hozzá a kukoricát, főzzük össze. Közben készítsünk hagyományos módon krumplipürét: a megfőtt burgonyát törjük össze a vajjal, adjuk hozzá a tejet. A meghűlt pürében keverjünk el egy egész tojást. A ragut szedjük tűzálló tál aljára, fedjük be a pürével, majd 230 ˚C-os sütőben süssük 25 perc alatt pirosra a tetejét.
Narancsos-kókuszos sütemény
Hozzávalók 10 szelethez:
• 1 nagy narancs
• 20 dkg liszt
• 8 dkg cukor
• 1 dl étolaj
• 5 dkg kókuszreszelék
• 1 tk sütőpor
• 1,5 dl tej
• 1 egész tojás
• 5 dkg étcsokoládé
• vaj és liszt a forma kikenéséhez
A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. A megmosott narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki. Egy nagy tálban keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcskenyérformát. Szedjük át bele a tésztát, majd süssük készre 45 perc alatt. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki. Csorgassuk meg a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval, hagyjuk rádermedni.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |