Aktuális

Így működik a szatyorközösség

Hetente friss zöldség egyenesen a bioföldből. Bloggerünk beszámolója a szatyorközösségről.

Egy napsütéses május végi délelőtt látogattam el Pető Áron biogazdaságába, hogy elmesélje és megmutassa, honnan indulnak el az év 40 hetében minden csütörtökön, hogy többtucatnyi családot ellássanak egyheti biozöldség- és biogyümölcsadaggal.

Támogassuk a bio gazdaságokat

 

A romantikus, idilli környezetben fekvő, Dunához közeli 5 hektáros földterület Szigetmonostoron található, 2006 óta ellenőrzött ökológiai gazdálkodás folyik itt.

Támogassuk a bio gazdaságokat

Áron éppen előadást tartott néhány érdeklődőnek a biogazdálkodásról és a náluk folyó tevékenységről, de nem ők voltak az egyedüli vendégek, mert rövid ott-tartózkodásom alatt két másik család is érkezett, csak úgy, körbenézni. Mert itt lehet, ez egy nyitott kert, akit érdekel, hogyan folyik a gazdálkodás, megnézheti a saját szemével.

Támogassuk a bio gazdaságokat

A szigetmonostori biokertben meg tudnak annyit termelni, ami 60 családot is ellát. Ezért Áronék az első évben elkötelezett 15 család mellett még eljártak továbbra is piacozni, ott értékesítették a többi terméket. A rendszert együtt tanulták, Áron és a tagok, így természetes, hogy be-becsúszott egy-egy hiba. A gazdaság számára az volt egy rossz döntés, hogy az elején egy tag javaslatára nem engedték, hogy év közben csatlakozzanak újabb családok, pedig egyre többen szerettek volna. Végül több hónap után külföldi mintára mégis megnyitották a lehetőséget, így év végére már megduplázódott a tagok létszáma. Természetesen van egy kismértékű fluktuáció, mert ha valaki elköltözik, vagy a család anyagilag rossz helyzetbe kerül, netán túl nagy kötöttségnek érzik a heti átvételt, akkor van mód a rendszerből kilépni, ilyenkor ma már a várólistáról azonnal a helyükre kerül valaki.

Részletesebben a biokertészetről a Női.test.kultúra blogon olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top