Aktuális

Elítéltek egy apácát, mert behatolt egy nukleáris létesítménybe

Többéves szabadságvesztésre ítéltek egy 84 éves apácát két társával együtt az Egyesült Államokban, amiért behatoltak egy nukleáris anyagot tároló létesítmény területére, ahol anyagi kárt okoztak.
Fotó: nytimes.com
Fotó: nytimes.com

Megan Rice nővér, valamint a 65 éves Michael Walli és az 54 éves Greg Boertje-Obed 2012-ben a Tennessee állambeli Oak Ridge-ben a nukleáris fegyverek ellen tiltakozva, a védőkerítéseket átvágva jutott el az amerikai kormány egyetlen olyan létesítményének a faláig, amelyben fegyvergyártásra alkalmas uránt tárolnak, kezelnek és dolgoznak fel.

Rice csaknem három, Walli és Boertje-Obed pedig fejenként több mint öt évet kapott a Knoxville-ben kihirdetett ítélet szerint. A két férfi a büntetett előélete miatt kapott az apácáénál súlyosabb ítéletet. A három vádlottat még májusban bűnösnek nyilvánították és akár 20 évre is ítélhették volna. “Kérem, ne legyen kíméletes velem. Az, hogy életem végéig börtönben maradhatok, a legnagyobb ajándék számomra” – mondta a bírónak az ítélethirdetést megelőzően Rice, aki csak annyit bánt meg, hogy oly sokáig várt az akcióval.

Kerítések átvágásával, jelszavak felpingálásával, a tároló falának kalapálásával és emberi vérrel történő lelocsolásával a három elítélt több mint ezer dollár közvetlen kárt okozott, az Oak Ridge-i létesítmény kényszerű leállása pedig további több mint 8500 dollárnyi veszteséget jelentett. A három elítélt a Transform Now Plowshares elnevezésű békeaktivista csoport tagja volt.

Az Oak Ridge-i Környezetvédelmi Békeszövetség elnevezésű szervezet közlése szerint a csoport célja nem az volt, hogy demonstrálja az objektum sebezhetőségét, hanem az, hogy az általuk “háborús bűnnek” minősített nukleárisfegyver-gyártás ellen tiltakozzanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top