Aktuális

Megrázó videoklip kijevi fiataloktól

Megrázó videoklippel kap Kijevben más értelmet Pharrell Williams Happy című slágere.

Kijevről és Ukrajnáról ma egészen biztos, hogy nem a boldogság jut eszünkbe. A november óta tartó tüntetések a héten véres összecsapásokba torkolltak, szerdára több mint 25 áldozatot követelve. A több száz sérült között gyerekek is vannak, az EU tagállamai szankciókat helyeztek kilátásba.

A barikádok közt a Majdan tér mára lángokban áll, Pharrell Williams Happy című számának mozgalommá vált feldolgozásához viszont a közelmúltban Kijev is csatlakozott. Alig másfél héttel ezelőtt töltötték fel fiatalok a nemzetközi oldalra és a Youtube-ra azt a videót, melynél szívfacsaróbb szinte biztosan nincs most a számtalan város feldolgozása és klipje között. Elkészültekor még előtte álltak az elmúlt két nap összecsapásainak, de már 7 áldozatra és 29 eltűntnek nyilvánított személyre emlékeznek meg tánccal, mosollyal és megszólalókkal is a helyszínen.

“Ami most boldoggá tesz, az a közös eszménk” – mondja egyikük. “Ahol a szabadság van, ott van a boldogság” – fűzi hozzá a kliphez egy másik megszólaló. “Lehetséges, hogy megölnek. De küzdeni fogok egy jobb holnapért addig, ameddig csak bírom” – szólal meg egy arcát eltakaró fiatal fiú, miközben az utóbbi idők egyik legvidámabb száma szól a háttérben.

Íme a sláger, amit annyira szeretünk – másképp. Egészen más értelmet kapva ma, amikor nehéz elképzelni megrázóbb kontrasztot ehhez zenéhez a klip második felének képkockáinál, az elmúlt napok eseményénél vagy a férfinél, aki azt mondja, számára a boldogságot az jelentené, ha feltámaszthatná a fiatalokat, akik életüket vesztették a tüntetések során.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top